"Egyszerűen tökéletes" - írtam a Carol című filmről a cannes-i vetítése után. Később Onozó Róbert kollégám részletesen kifejtette, hogy mennyire varázslatos a Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült leszbikus dráma, aminek most megérkezett az első előzetese.

Mara egy fiatal áruházi eladót játszik a filmben, aki munkája során megismerkedik a címbéli Carollal, egy idősebb gazdag nővel. Már az első találkozásukkor nyilvánvaló a kettejük közötti vonzalom, amiből később szenvedélyes szerelem bontakozik ki. Nehezítő tényező, hogy a történet az ötvenes évek elején játszódik, illetve, hogy Carol férjes asszony.

A Cannes-ban tartozkodó újságírók szerint a Carol volt a fesztivál legjobb filmje, a legtöbben azt várták, hogy elviszi majd az Arany Pálmát, mások Cate Blanchett díjazására tippeltek. Végül meglepetésre Rooney Mara kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat megosztva egy kínai kolléganőjével.

Cate Blanchett a Carol című filmbenForrás: The Weinstein Company

Annyi azonban biztos, hogy azok közül a filmek közül, amiket már konkrétan láttak emberek, a Carol eddig a jövő évi Oscar legnagyobb esélyese. Blanchett a hetedik jelölését kaphatja meg érte, a harmincéves Mara pedig a másodikat.

A hangulatos előzetesben főleg sokat sejtető pillantásokat és gesztusokat láthatunk, alatta pedig Margaret Whiting énekli a My Foolish Heart című klasszikust. A Carol november 20-án kerül az amerikai mozikba, aggasztó viszont, hogy magyarországi forgalmazója még nincs a filmnek.

Rooney Mara és Cate Blanchett a Carolban
Cate Blanchettbe bármelyik lány beleszerethetne

"Tökmindegy, hogy szexeltem-e már nővel életemben. 2015-öt írunk!" - mondta az isteni Cate Blanchett legújabb filmje cannes-i sajtótájékoztatóján. Mégis, a két nő szerelméről szóló, varázslatos Carol most, 2015-ben is forradalmi.

Kritikánk a filmről