Claudia Cardinale Miskolcra jön

2015.08.18. 17:18

Szeptember elején Miskolcra látogat a hatvanas évek legendás olasz szexszimbóluma, Claudia Cardinale. A Rocco és fivérei, A párduc és a Volt egyszer egy Vadnyugat 77 éves sztárja életműdíjat vesz át a Jameson CineFest filmfesztiválon.

Szeptemberben a miskolci Jameson CineFest filmfesztivál vendége lesz Claudia Cardinale, a hatvanas évek egyik legnagyobb európai szexszimbóluma, aki olyan remekművekkel vonult be az egyetemes mozitörténelembe, mint a Rocco és fivérei, A párduc, a 8 és fél, a Fitzcarraldo, illetve a Volt egyszer egy Vadnyugat. Ez utóbbi film adja látogatásának apropóját is, ugyanis Sergio Leone klasszikus westernjének felújított változatával indul az idei fesztivál. Cardinale jelen lesz szeptember 11-én a fesztivál megnyitóján, ahol életműdíjat vesz majd át.

Claudia Cardinale a Volt egyszer egy VadnyugatbanForrás: Mokép

A színésznő Tuniszban született, Claude Josephine Rose Cardin néven, apja szicíliai, anyja francia, és úgy lett Olaszországban filmsztár, hogy a nyelvüket se beszélte 18 éves koráig. Anyanyelve a francia és a tunéziai arab, apjától ugyan megtanulta a szicíliai nyelvjárást, de az olaszt máig akcentussal beszéli.

Claudia Cardinale az ötvenes évekbenForrás: Mokép

Szülei tanárnak szánták, de ő úgy gondolta, színpadon lenne a helye. Tizennyolc évesen megnyert egy szépségversenyt, amiért jutalmul Velencébe utazhatott, ahol pillanatok alatt megakadt rajta az olasz filmesek szeme. Hamarosan az olasz Hollywoodban, a római Cinecittában találta magát, mint a "legszebb tuniszi olasz lány". Nem szeretett volna azonban ebben a skatulyában maradni, és ebben olyan rendezők voltak a segítségére, mint Federico Fellini vagy Luchino Visconti.

Claudia Cardinale és Marcello Mastroianni A szép Antonio című 1960-as filmbenForrás: Mokép

Fellini volt az első, aki a saját hangján szólaltatta meg legendás filmjében, a 8 és fél-ben. Nagyon jól kijöttek egymással, a mester úgy bánt vele, mint apa a lányával. Visconti neorealista kultuszfilmjében, a Rocco és fivérei-ben csak kisebb szerepet kapott, de legközelebb már főszerepre hívta A párduc című filmjéhez. Ebben Alain Delonnal ők alkották a hatvanas évek legszebb párját.

Alain Delon és Claudia Cardinale A párduc című filmbenForrás: Mokép

A két rendezőről ő maga így nyilatkozott:

Visconti szárnyakat adott nekem, Fellini kibékített önmagammal.

További filmjei voltak még többek között a Lány bőrönddel, A rózsaszín párduc-ban Dahla hercegnőt alakította, de említhetnénk még a Szerencsevadászok-at is, amiben Burt Lancaster és Lee Marvin volt a partnere.

Claudia Cardinale az 1966-os Szerencsevadászok című filmbenForrás: Mokép

Később láthattuk őt a Széplány ajándékba, a IV. Henrik, A rózsaszín párduc fia című filmekben, az elmúlt években pedig főszerepet játszott A művész és a modellje című spanyol filmben.

Sarah Jessica Parkerrel forgatta tavaly a Minden út Rómába vezet című filmet, amelynek az operatőre a Taxidermiá-t és az Utóélet-et is fényképező Pohárnok Gergely volt.

Claudia Cardinale a hatvanas évekbenForrás: Mokép

Cardinale egyébként az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagykövete és a Becsületrend lovagja. Büszke rá, hogy szépségét plasztikai műtétek nélkül is meg tudta őrizni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK