Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Witherspoon kényelmetlen dolognak tartja a szexjelenetek forgatását, anyaként pedig egyenesen kerülte a meztelenkedős szerepeket. Két filmben azért megcsodálhattuk domborulatait. Utoljára tavaly tett kivételt, és úgy odatette magát egy zűrös előéletű nőről szóló túrázós film szexjeleneteiben, hogy Oscarra jelölték érte. 

#51 - Reese Witherspoon (Rejtélyes alkony, Vadon)

Reese Witherspoont nem lehet azzal vádolni, hogy pucérkodással akarta megvetni a lábát Hollywoodban. A kilencvenes években tizenöt nagyjátékfilmben játszott, és az évtized végére érett be a színésznő munkája: akkor jött ki a tévésorozatok idilli világában játszódó Pleasantville, a Kegyetlen játékok című népszerű thriller és a Gimiboszi, amiben a fiatal Witherspoon alighanem legjobb alakítását láthatjuk.

Reese Witherspoon a Rejtélyes alkony című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Ehhez a három filmhez képest az 1998-ban bemutatott Rejtélyes alkony csak egy széljegyzet a színésznő életművében. Egyedüli jelentősége abból fakad, hogy ebben az öreg mozicsillagokat (Susan Sarandon, Gene Hackman és Paul Newman) felvonultató, a régi film noirokat idéző krimiben vetkőzött le először - és sokáig utoljára - Witherspoon.

Egy szexuális kalandokra mindig kapható lányt alakított, akinek a tehetős szülei magánnyomozót (Paul Newman) bérelnek fel, hogy rátaláljanak a tévelygő gyerekükre. A beágyazott részletben légies könnyedséggel meztelenkedik egy motelszobában, egy szál bugyiban ugrik Liev Schreiber nyakába, majd szex után a kanapén elfeküdve tesz fel egy igencsak kényelmetlen kérdést.

A Rejtélyes alkony után egy évvel megszületett az akkor huszonhárom éves Reese Witherspoonnak és Ryan Phillipe-nak az első gyereke. Attól fogva a színésznő úgy érezte, hogy anyaként nem lenne helyes dolog meztelenkedni. Elhatározása egészen 2014-ig kitartott.

Witherspoon 2006-ben ért a csúcsra, ebben az évben jutalmazták Oscar-díjjal June Carter eljátszásáért. A Nyughatatlan című életrajzi filmben Joaquin Phoenix volt a partnere. A díj elnyerése után azonban az ő karrierje is mélyrepülésbe kezdett: elkerülték az emlékezetes szerepek, és az évek múlásával egyre valószínűbbnek látszott, hogy örökre kiesik a hollywoodi színésznők legfelsőbb ligájából.

Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon A nyughatatlan című filmbenForrás: InterCom

Witherspoonnak lépnie kellett egy váratlant, hogy ismét felfigyeljenek rá. Egy New Yorkba tartó repülőgépen olvasta el  Cheryl Strayed önéletrajzi regényét, amely úgy meghatotta, hogy még el is pityeredett rajta.

Másnap már telefonon öntötte ki a lelkét az írónak, majd arról beszélt, hogy ez a történet a filmvászonra kívánkozik. Witherspoonak az tetszett a legjobban, hogy nem volt szentimentális, nem volt cukorral leöntve a könyv, helyette brutális őszinteséggel vallott az író az életéről.

Reese Witherspoon a Vadon című filmbenForrás: InterCom

Strayed egy kiméletlen válás, anyja halála és több éven át folytatott önpusztító életvitel után úgy döntött, hogy egy 1770 kilométer hosszú sétával lábal ki a depresszióból. Az önsegítő zarándokutat Kalifornia állam déli határánál kezdte, és a Pacific Crest Trail-t követve a kanadai határnál lyukadt ki.

Witherspoonnak fontos volt, hogy a regény brutális őszintesége a filmváltozatban is megmaradjon. Úgy érezte, ha nem mutatja meg kendőzetlenül a karakter tévelygéseit, zűrös előéletét akkor a Vadon csak egy "béna túrázós film" lesz.

Így történt, hogy tizenhat évvel a Rejtélyes alkony után ismét levetkőzött. A színésznő számítása bevált, nyolc évvel A nyughatatlan főszerepéért kapott Oscar-díj után ismét jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates