Manapság, ha egy horror nagyon hatásos, az újságírók hajlamosak elvetni a sulykot, és egyből kikiáltani minden idők legfélelmetesebb filmjének. Ez történt tavaly a The Babadook, majd később a Valami követ esetében, és ilyen felfokozott lelkesedés fogadta a januári Sundance filmfesztiválon debütáló The Witch-et (A boszorkány) is. Most kijött a film első előzetese, és bevallom, annál a résznél, amikor a kukucskálós játék alatt hirtelen eltűnik a kisbaba, az összes szőrszál felállt a karomon. De az a kecske is rohadt para.

A történet szerint a tizenhetedik századi New Englandben egy ötgyerekes, vadul vallásos családot kitaszít a telepesek közössége, és egymagukban kénytelenek boldogulni egy erdő mellett felvert tanyán. Először a legkisebb gyerek, a még csecsemő Sam tűnik el megmagyarázhatatlan körülmények között, aztán a szörnyűségek megállíthatatlanul folytatódnak.

Lavicska Zsuzsanna kollégám látta a filmet Karlovy Varyban, és noha azt írta róla, hogy "csak néhány jelenetben éri el a legjobb horrorfilmekre jellemző borzongatást", azért elismerte, hogy "a hangulata lenyűgöző", illetve, hogy "olyan kifejező az összes szereplő arca, hogy garantáltan emlékezni fogunk mindegyikükre".

Anya Taylor-Joy a The Witch című filmbenForrás: A24

Az apát Ralph Ineson (Dagmer Cleftjaw a Trónok harcá-ban), az anyát Kate Dickie (Lysa Arryn a Trónok harcá-ban), a legidősebb lányt pedig Anya Taylor-Joy játssza. A 19 éves Taylor-Joynak ez volt az első jelentős szerepe, de a sundance-es vetítés után egyből elkezdték ajánlatokkal bombázni, és már le is szerződött Ridley Scott kisebbik fiának, Luke Scottnak a most készülő sci-fijébe (ő rendezte a nagyszerű Loom című kisfilmet, amit itt meg lehet, és meg is kell nézni.)

A The Witch-et legközelebb a torontói filmfesztiválon vetítik szeptember közepén, de még az amerikai bemutató dátumát sem jelentették be, nemhogy a magyart.