Egy hét leforgása alatt világszinten 524 millió dollár gyűjtött össze a Jurassic World, ezzel beállította a legjövedelmezőbb nyitóhétvége rekordját. Az első helynek azonban már nem örülhet sokáig a dinós film, decemberben jön a Star Wars: Az ébredő Erő, és a Deadline információi szerint 615 milliós nyitással számolnak. Augusztus vége van, de már ott tartunk, hogy ha a hetedik rész nem dönt meg minden létező rekordot, akkor a film elmarad a várakozásoktól.

Peter Mayhew Csubakka jelmezében és Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő Erő című filmbenForrás: Fórum Hungary

A Jurassic World első körben 296 milliót szedett be Amerikában. A Deadline nagyságrendileg ugyanennyit jósol az Ébredő erő-nek (300 millió), viszont a nemzetközi piacon már többet várnak a filmtől (315 milliót), annak ellenére is, hogy Kínában csak jövőre mutatják be. (A Jurassic World-öt ugyanakkor kezdték vetíteni Amerikában és az egyre fontosabb piacnak számító távol-keleti országban.) Mire alapozzák a rekorddöntést?

  • A digitális korban utolsó pillanatban is lehet reagálni a nézői igényekre, és tovább növelni a kópiaszámot.
  • A Star Wars-ra mindegyik generáció kíváncsi.
  • Már most óriási hisztéria övezi a filmet.
  • A karácsonyi bemutatóval elkerülték a zsúfolt nyári szezont.
  • Az ünnepek idején hagyományosan az egész család elmegy a moziba.
  • Nem lesz ellenfele a mozikban. A novemberi nagy premierek addigra kifutnak, januárban nem jönnek ki blockbusterek, december 18-án a Lánytesók című vígjáték száll ringbe a Az ébredő Erő ellen.
  • A magasabb jegyárral dolgozó Imax mozik elterjedése.

A Star Wars 7 játékideje még visszafoghatja a bevételt. Ha két óra helyett például két és fél óra lesz a film hossza, akkor a vetítések napi száma 27-ről 21-re csökkenhet egy átlagos multiplexben. J.J. Abrams-nek sajnos erre is oda kell figyelnie vágáskor, és nem csak arra, hogy minél jobban összeálljon a történet.

Star Wars: Az ébredő ErőForrás: Fórum Hungary

Magyarországon a Minyonok tartja a legjobb nyitóhétvége – és minden bizonnyal a legjobb nyitóhét -rekordját, 284,3 millió forintot gyűjtött négy nap alatt, A szürke ötven árnyalatá-t taszította le a második helyre. Nézőszám tekintetében még mindig a Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja vezet, 244 440-en nézték meg a nyitóhétvégén. Kezdésnek ezt a két rekordot kellene megdöntenie Az ébredő Erő-nek.