Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Madeleine Stowe olyat mutatott Kevin Costner partnereként, amit csak nagyon kevés hollywoodi film mer bevállalni: milyen az, amikor két ember a szenvedélytől elvakulva egymásnak esik. Pucéran lefesthetik, azt viszont nem szereti, ha szex közben kukkolják.

#52 - Madeleine Stowe (Revans, Őrjítő vágy, Rövidre vágva) 

Érzéki szépsége, védjegyévé vált hullámos, sötétbarna haja és titkokat rejtő nagy szemei - és persze a Zsarulesen sikere - a törékeny, védelemre szoruló nők eljátszására predesztinálták Madeleine Stowe-t. Az 1987-ben bemutatott, a magyar tévében egy időben gyakran vetített filmben egy szökött fegyenc feleségét játszotta, akinek minden lépését szemmel tartja, majd végül bele is szeret a Richard Dreyfuss által alakított zsaru.

Madeleine Stowe és Richard Dreyfuss a Zsarulesen című filmbenForrás: InterCom

A következő néhány évben több hasonlóan passzív szerepet játszott el Stowe, valósággal belebolondult Kevin Costner a Revans-ban, az Őrjítő vágy-ban pedig a férje (Kurt Russell) védte meg a betolakodó, őrült zsarutól (Ray Liotta). Ezek a filmek becsapósak, ugyanis a valóságban Stowe egy erős akaratú, szókimondó nő, akit nem kell megmenteni semmitől és senkitől, megteszi azt ő maga.

Az utolsó mohikán-nal sztárrá váló színésznő vagányságára remek példa, hogy férjével a kilencvenes évek közepén egy texasi farmra költöztek, saját marhacsordájuk volt, és akkor sem esett kétségbe, amikor néhány helyi cowboy tábortűz felett megpirított bikaherét tolt az orra alá - inkább befalta az egészet.

Daniel Day-Lewis és Madeleine Stowe Az utolsó mohikán című filmbenForrás: InterCom

Stowe személyiségének fő jellemvonásait leginkább az évtizedes harcából ismerhetjük meg, amelyet azért folytat, hogy filmre vihesse saját forgatókönyvét. Stowe mindig hangot adott abbéli elégedetlenségének, hogy Hollywoodban nincs elég jó szerep a nők számára. Végül arra jutott, hogy ír egyet magának.

A Texasban hallott történetek arra inspirálták őt és a férjét, hogy a komancs indiánok által elrabolt két fehér gyerekről, és a fiait kereső anyáról írjon forgatókönyvet. A kétezres évek elején Ridley Scottot és Russel Crowe-t meggyőzte az Unbound Captives címre hallgató filmterv, hallatlanul magas összeget ajánlottak a könyvért, ötmillió dollárt, arról viszont hallani sem akartak, hogy Stowe játssza az anyát. A színésznőből lett író hajthatatlan volt: ha ő nem kell, akkor a forgatókönyvet sem adja.

Madeleine Stowe a 2000-es évek elején Cannes-banForrás: AFP

Évekkel később Stowe-nak be kellett látnia, hogy kiöregedett a szerepből, és immáron rendezőként akarta megvalósítani az álmát. 2009-ben arról szóltak a hírek, hogy Hugh Jackman, Rachel Weisz és Robert Pattinson főszereplésével valósul meg az Onbound Captives, de aztán ebből sem lett semmi.

Az 1990-es Revans-ban és a 1992-es Őrjítő vágy-ban még alig találni nyomát ennek az akaratosságnak. A Zsarulesen-hez képest az a fő újdonság, hogy ezekben a filmekben már meztelenül is mutatkozott a kamera előtt. A Revans-ban ő játssza a Tiltott Gyümölcsöt, akit egy ideig távolról kerülget Kevin Costner tekintettel a barátjára és a nő férjére.

A Revans szexjelenetei szokatlanul merészek a mainstream filmekben látottakhoz képest, erotikus jellegüket pedig csak tovább növeli Tony Scott szuggesztív és energikus rendezői stílusa. Tényleg elkapták azt az érzést, amikor két ember már nem tudja visszafogni a vágyait. Még elcsattan egy pofon, de aztán már nagy élvezettel falják egymást. Ha úgy adódik, kocsikázás közben is félreállnak, csak hogy egymáséi lehessenek.

Az Őrjítő vágy-ban először Stowe medencés fürdőzését zavarja meg Ray Liotta, aztán már szex közben sem hagyja békén a párt. Stowe éppen Kurt Russel lovagol, amikor a nőre teljesen rákattant zsaru belép a hálószoba ajtaján, majd tágra nyilt szemekkel bámulja a kéjesen vonagló nőt. Akár az a kellemetlen gondolat is megfogalmazódhat bennünk, hogy mi nézők is hasonlóképpen kukkolunk a moziban.

Az utolsó mohikán-ban hiába szerepelt együtt olyan színészlegendával, mint Daniel Day-Lewis, így is a film egyik nagy erősségeként jegyezték fel Stowe alakítását. Hirtelen Hollywood A ligájában találta magát, főszerepekkel ostromolták, a következő pucérkodására nem is volt könnyű rávenni.

Robert Altman rendezőt először visszautasította, deréktól lefelé kellett volna meztelenül mutatkoznia a Rövidre vágva című filmben. Ezt a szerepet végül Julianne Moore vitte el, de Stowe sem maradt munka nélkül: a Tim Robbins által alakított hűtlen rendőr feleségeként tűnt fel  a filmben.

Altman végül meg tudta győzni Stowe-t, ugyanis a másik, kisebb szerepben végül levetkőzött a színésznő. És nem másnak, mint a festő testvérét játszó Julianne Moore-nak hagyta, hogy pucéran megfesse.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates