Hetvenhat éves korában elhunyt Wes Craven rendező, aki miatt a nyolcvanas és kilencvenes években sok tizenéves forgolódott rettegve az ágyban. Ő írta és rendezte a Rémálom az Elm utcában című horrorfilmet, továbbá az ő nevéhez fűződik a Sikoly-sorozat mind a négy része.

Wes Craven, Neve Campbell és Skeet Ulrich a Sikoly forgatásánForrás: Best Hollywood

Craven szigorú baptista családban nevelkedett, az egyetemen angolt és filozófiát tanult. Kipróbálta magát egyetemi tanárként, de aztán gyorsan a filmkészítés felé fordult a figyelme. Első, Az utolsó ház balra című horrorfilmje botrányokat kavart, több országban betiltották, de egyúttal nagy pénzügyi siker is volt. 87 ezer dollárból készült, és több mint 3 millió dollárt hozott Amerikában.

A hetvenes években még A domboknak szeme van című horrorral keltett nagy feltűnést, majd az igazi világsikert Freddy Krueger kitalálása hozta el számára. A Rémálom az Elm utcában gonosza kamaszok álmaiban jött elő, és ha megölte őket az álmaikban, az a valóságban is megtörtént.

A Rémálom az Elm utcában című film 25 millió dollár bevétel termelt Amerikában, számos folytatást készítettek hozzá, majd 2010-ben egy remake-ben hozták vissza Freddy Kruegert, akit akkor már nem Robert Englund, hanem Jackie Earle Haley játszott.

1996-ban mutatták meg Craven talán legnagyobb dobását, a Sikoly című horrorfilmet, amelynek az volt a különlegessége, főszereplői tudatában voltak a műfaj kliséinek, és gyakran gúnyt űztek belőlük. Craven három további részt rendezett. Ahogy Krueger csíkos pulcsija, úgy a Sikoly-filmekben használt maszk is a popkultúra gyakran hivatkozott részévé vált.

Wes Craven a Sikoly 4 premierjénForrás: AFP/Frazer Harrison

Más műfajban is alkotott, A szív dallamai című filmjében Meryl Streep játszotta a főszerepet, akit Oscar-díjra jelöltek az erős akaratú anya megformálásáért.

Wes Craven agydaganattal küzdött, augusztus 30-án, Los Angeles-i otthonában érte a halál.