Vincent Cassel feltűnése egy hollywoodi filmben mindig örömhírnek számít, de ha korunk legjobb akciófilm-sorozatába szerződik, az már egyenesen szenzáció. A gyűlölet-tel berobbant majd Amerikában az Ocean’s-sorozatban, a Fekete hattyú-ban és a Transz-ban is szereplő francia színész gonoszt játszik az ötödik Bourne-filmben - tudtuk meg a Variety-ből.

Egy bérgyilkost alakít, aki Jason Bourne-t fogja üldözni. Ha nem térnek el túlzottan az eddigi részektől, akkor változatos európai helyszíneken, a leghétköznapibb tárgyakkal próbálja majd Cassel kinyírni a főszereplőt. Az első három részben Clive Owen, Karl Urban és Edgar Ramirez próbálta eltenni láb alól az amnéziás ügynököt.

Vincent Cassel a 2015-ös cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP/Bertrand Langlois

A film történetéről alig lehet valamit tudni. Matt Damon arról beszélt a BuzzFeednek, hogy az első három rész reakció volt a Bush-kormányzat tevékenységére, most pedig Edward Snowden idézett elő olyan helyzetet, amely miatt érdemes folytatni a sorozatot. Kiderült, hogy az NSA és brit társa törvénytelen módon, a Bourne-filmekben látottakhoz nagyon hasonlóan figyelt meg tömegesen embereket.

"Anélkül hogy túl sokat elárulnék, Bourne most egy takarékossági intézkedéseket nyögő Európán vágja át magát egy Snowden utáni világban. Úgy éreztük, hogy elég sok minden megváltozott ahhoz, hogy értelme legyen egy folytatásnak. Sok vita folyik most a kémtevékenységről, a szabadságjogokról, a demokrácia természetéről."

A filmhős és az NSA titkait megszellőztető Snowden közti kapcsolat nem Damonnak jutott először eszébe. John McCain szenátor szerint a megfigyelési botrányt kirobbantó Snowdenre Jason Bourne-ként tekintenek az állammal szemben bizalmatlan emberek.

Matt Damon Jason Bourne szerepébenForrás: AFP

Az ötödik Bourne-filmet a héten kezdik forgatni. A demokrácia bölcsőjében, az államcsődöt éppen hogy csak elkerülő Görögországban fog kezdődni a film, és Las Vegasban végződik majd, vagyis azon a helyen, amely a legszemléletesebb módon mutatja meg, mi a baj a kapitalizmussal.

Casselen kívül Tommy Lee Jones és Alicia Vikander (Ex Machina, Az U.N.C.L.E. embere) is csatlakozott az ötödik rész szereplőgárdájához, a régi arcok közül Julia Stiles tűnik fel ismét a filmben, amelyet 2016. július 29-től játszanak majd az amerikai mozik.