Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Gryllus Dorka kikötözve és mindent megvillantva szexel a hamarosan debütáló Víkend című thrillerben. A színésznő tizenkilenc évvel ezelőtt kezdte a pucérkodást, rögtön az első nagyjátékfilmjében letépték róla a bugyit, később pedig kokaint szippantva vetette bele magát egy édeshármasba.

Informátorunk már látta a mozikba szeptember 10-én kerülő Víkend című erdei thrillert, és a következőt érezte a legfontosabbnak kiemelni Gryllus Dorka szereplésével kapcsolatban: Az egyik színész egy pajtában keményen megadja neki a farkast, ki van kötözve - van cici és szőrös punci. A 42 éves színésznő nem most kezdte a meztelenkedést, rögtön az első főszerepében bedobták a mély vízbe.

Gryllus Dorka a Víkend című filmbenForrás: InterCom

Esterházy Péter álnéven írt Tizenhét hattyúk-ja a nyolcvanas évek irodalmi szenzációja volt, a regény szenvedélyektől vezérelt főszereplőjét játszotta el Gryllus az 1996-os Érzékek iskolájá-ban. Csokonai Lili az író saját szavaival egy "vagány, tündöklő, szépséges húszéves nő", aki beleszeret egy házas férfiba.

Kemény feladat lehetett ez egy elsőéves főiskolásnak: nem elég, hogy az egyik legelismertebb kortárs magyar író fejéből kipattant lányt kellett eljátszania, így mindenkinek volt véleménye arról, hogyan is néz ki Csokonai Lili, de a szerep még testi és lelki lemeztelenedést is megkívánt.

Sólyom András rendező a Filmvilágnak adott interjújában arról mesélt, hogy másfél évig kereste a tökéletes színésznőt Csokonai Lili szerepére, aki "egy kis kurva, ugyanakkor a legszentebb, legfantasztikusabb ember". Olyasvalakit keresett, aki "nem akármilyen külső adottságaival mindezeket el tudjai hitetni a nézővel". A végén öt esélyes maradt, Gryllus Dorka mellett végül a kivételes fotogenitása miatt döntött.

Az Érzékek iskolája kreatívan fényképezett visszaemlékezések laza fűzére, melyből lassanként kirajzolódik Csokonai Lili és a Kaszás Attila által játszott magabiztos vállalkozó tragikus végű kapcsolata. Gryllus először még megharapja, felpofozza Kaszást, de aztán győz a szenvedély, és nehéz úgy beletekerni a filmbe, hogy ne őket lássuk üzekedni kéjtől eltorzult arccal.

Gryllus nemcsak a bugyiját letépő Kaszáshoz, de másokhoz is intim közelségbe került a filmben: Elek Ferenc egy kocsi motorháztetőjére fekteti, Kovács Lajos hátulról teszi magáévá, Az érzékek iskolája talán leglíraibb, aranysárga színben úszó jelenetsorában pedig Udvaros Dorottyával fekszik egy hajón, erotikus lassúsággal szedik le a másikról a ruhát, majd a vízben lubickolva mutat meg mindent magából.

Zuhanórepülés című gengszterfilmből származó jelenet elején még úgy fest, hogy ebből nem lesz szex. A kokaintól felpörögve Nagy Zsolt és Parti Nóra már éppen egymásnak esne egy raktárhelyiségben, de ekkor betoppan a börtönből frissen szabadult férfi barátnőjét játszó Gryllus Dorka. Csattan a pofon, de aztán teljesen más történik, mint amit várnánk: Gryllus folytatni akarja, amit Nagy és Parti elkezdett, csak immáron hármasban. Kár, hogy ilyen rövid ez a jelenet.

Nyugalom című kamaradrámában Gryllus Dorka jelképezi a reményt, egy új élet lehetőségét. Bartis Attila regényének azonos című adaptációja egy otthonát tizenöt éve el nem hagyó anya és fia egészségtelen kapcsolatáról szól, melyből a fiút játszó Makranczi Zalán Eszter (Gryllus Dorka) segítségével akar kitörni. A szenvedély tapintható kettejük között: a nagy hév miatt leesnek az ágyról, de ezt elintézik egy rövid nevetgéléssel, és kitekeredett pózban szexelnek tovább a félhomályos szobában.

A második szexjelenetből már hiányzik az első eksztatikus jellege. Gryllus arra kéri Makranczit, hogy hátulról hatoljon belé, de ez már nem erotikus, inkább elidegenítő, mivel Alföldi Róbert rendező újból és újból bevágja a férfi anyját alakító Udvaros Dorottya rezzenéstelen arcát, és az ablak másik oldaláról nézve a hangok is eltűnnek.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates