Most még csak gyerek, de kegyetlen diktátor lesz belőle

2015.09.06. 10:29

Kiadtak két részletet a Robert Pattinson szereplésével készült, Magyarországon forgatott The Childhood of a Leader című történelmi drámához. Az Alkonyat sztárját azonban ne keressük a beágyazott videókban, ugyanis a velencei fesztiválon bemutatott film kritikáiból kiderült, a brit színész csupán négy rövid jelenet erejéig tűnik fel.

A főszereplő egy hét éves kisfiú (Tom Sweet), akinek egyre kezelhetetlenebbé váló viselkedése a fasizmus 20. századi térnyerését szemlélteti.

Tom Sweet a The Childhood of a Leader című filmbenForrás: Bow and Arrow

A film 1919-ben, Párizsban játszódik, a kisfiú apja egy amerikai diplomata (Liam Cunningham), aki az 1. világháborút lezáró béketárgyalásokra Woodrow Wilson amerikai elnök kíséretében érkezett, és aki elhozta az egész családját.

Liam Cunningham, Tom Sweet, Bérénice Bejo és Robert Pattinson a The Childhood of a Leader című filmbenForrás: Bow and Arrow

A történelmi allegóriaként felfogható filmben a békéről tárgyalnak, de a kisfiú viselkedése előrevetíti, hogy az addig átélt eseményeknél is sokkal borzasztóbbak várnak Európára. Hogy hol siklott félre a gyerek neveltetése, az a filmből fog kiderülni. Az első részletben a tanítónőjét zaklatja fel a kisfiú egy váratlan mozdulattal, majd azzal védekezik, hogy az anyja ezt megengedte neki.

A második részlettel kapcsolatban az a fő kérdés, hogy miért pont ezzel a két és fél perccel – amelyben szinte semmi sem történik – próbálnak hírverést csapni a filmnek. Annyi derül ki belőle, hogy az anya (Bérénice Bejo) vallási fanatikus, és gondoskodó szeretetet csak a személyzet egyik idős tagjától kap a gyerek.

A huszonhét éves Brady Corbet első nagyjátékfilmjét a Screen Daily dicsérő szavakkal illette, tanulságosabb olvasmány azonban a The Hollywood Reporter recenziója, amely ugyan túl ambiciózusnak nevezte a The Childhood of a Leader-t, és sok más gondja volt vele, de így is csak még nagyobb kedvet csinált a filmhez. Magyarországi bemutatóról nincsen információnk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK