Gyilkológépeket csinál a gyerekekből

2015.09.07. 07:34

A hírekben gyakran hallani arról, hogy Afrika véres polgárháborúiban gyerekek is harcolnak. Az alig egy-két perces híradórészleteken könnyű átlépni, nem ez lesz a helyzet azonban a Beasts of No Nation című háborús drámával. Az előzetes első képsora az Apokalipszis most-ot juttathatja az eszünkbe.

Egy cigarettázó, a sisak és a nyakában logó bakancs mögül alig kilátszó gyerekkatona lépdel a lövészárkot combig megtöltő vörös iszapos vízben, a háttérből helikopter hangja hallatszik. 

 A törvény nevében (True Detective) második évadának gyengeségeit sokan arra vezetik vissza, hogy ezúttal hiányzott az egységes látásmód, amit az első évadnak Cary Fukunaga adott meg. A rendező a sorozat folytatása helyett inkább a Beasts of No Nation elkészítését választotta, és a velencei filmfesztiválról érkező éljenző kritikák alátámasztják döntése helyességét.

A Variety szerint ritkaságba megy, amit a Beasts of no Nation amerikai filmként véghez vitt, mivel nem „egy jószándékú képeslapot küld haza a harmadik világból”, hanem elmerül egy távoli földrész problémáiban, és segítségével egy ott élő, valódi ember élményeit ismerhetjük meg.

Abraham Attah és Idris Elba a Beasts of No Nation című filmbenForrás: Netflix

A James bond szerepére is kinézett Idris Elba egy karizmatikus és veszélyesen manipulatív vezetőt játszik, aki gyerekekből épít maga köré hadsereget. Apafigurának állítja be magát, lelki terrorral és egyéb trükkökkel veszi rá a tragédiákon átesett fiatal fiúkat, hogy fegyvert ragadjanak, és kövessék parancsait. A film másik főszerepét a ghánai Abraham Attah játssza, aki még csak kilenc éves.

A film rémálomszerű hangulatához bizonyára sokat hozzátesz, hogy Ghánában forgatták. A bátor helyszínválasztásnak megvolt a negatív oldala is, Fukunaga és Elba a Variety-nek mesélt arról, hogy többször is meghalhattak volna a forgatáson. A színész kis híján beesett egy harminc méter mély szakadékba, esés közben egy faágban kapaszkodott meg.

Idris Elba a Beasts of No Nation című filmbenForrás: Netflix

A Beasts of No Nation-t október 16-án mutatják be Amerikában egy újszerű üzleti modellt alkalmazva, amely ha jól sül el, akár meg is változtathatja a filmek forgalmazási módját. Fukunaga háborús drámáját az online filmkölcsönzőt üzemeltető Netflix vette meg, amely egyszerre teszi elérhetővé a filmet a saját felületén, és küldi azt mozikba. A nézők tehát választhatnak a fotelből vagy a nagyvásznon nézik meg a filmet.

Korábban is történt ilyen, na de nem egy olyan nagy presztízsű filmmel, amelynek a világpremierje egy A-kategóriás fesztiválon volt, és Oscarra is esélyes. A nagy amerikai moziláncoknak nem tetszik a kezdeményezés, ők bojkottálják a Beasts of No Nation-t, így azt csak amerikai művészmozikban fogják vetíteni. A Netflix nem izgul a kieső bevétel miatt, 65 millió előfizetőjük van. A film magyarországi bemutatójáról nincsen információnk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK