Sandra Bullock az utóbbi években a változatosság mellett kötelezte el magát. Játszott stréber zsarut a Női szervek-ben, rázós helyzetbe került űrhajóst a Gravitáció-ban, a Minyonok eredeti verziójában pedig ő adta az übergonosz Scarlet Túlölő hangját. A közös ezekben a filmekben, hogy hatalmas sikert arattak. Bullock ritkán nyúl mellé, de legújabb munkája, az Our Brand is Crisis még így is kockázatos választásnak tűnik, mivel egyetlen műfajba sem lehet beerőltetni az előzetes alapján.

Billy Bob Thornton és Sandra Bullock az Our Brand is Crisis című filmbenForrás: Warner Bros. Pictures/© 2014 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment LLC/Patti Perret

Politikai szatíra lenne? A történet ezt támasztja alá. A bolíviai elnökválasztás egyik jelöltje (Joaquim de Almeida, a Desperado főgonosza) amerikai tanácsadóval erősíti a kampánystábját. Sandra Bullocknak nehéz dolga lesz, a politikus ugyanis eltávolodott a néptől, a kádban szivarozva álmodozik a hatalomról. Amerika latin-amerikai szerepvállalása hosszú és gyakran piszkos múltra tekint vissza, előszeretettel távolítottak el nekik nem tetsző vezetőket, segítették hatalomra a szövetségesüket - ezen is élcelődhet például a film.

Vígjátéki elemeket is találunk az előzetesben. Az ügyetlenkedő Sandra Bullock is feltűnik néha, lelkesítő beszédje végén rá kell jönnie például, hogy abból a munkatársai nem értettek egy mukkot sem. Ugyanakkor lesz itt dráma is, hiszen Bullock ismét szembe találja magát legnagyobb ellenfelével (Billy Bob Thornton), akitől eddig mindig kikapott. És talán a lelkiismerete is feltámad majd a tanácsadónak, és rájön, hogy nem a győzelem a legfontosabb, hanem hogy melyik jelölttel van több esélye az országnak. 

Ha eltalálják az arányokat, ebből akár még egy remekmű is kisülhet. Szembesülhetünk azzal, milyen trükkökkel szerzik meg a bizalmunkat a politikusok, de közben úgy nevetünk a filmen, mintha egy szokásos Sandra Bullock-vígjáték lenne. Ami viszont nagyon szokatlan egy manapság készült hollywoodi film esetében: a főhősnőt többször is égő cigarettával a kezében mutatják.

A rendező David Gordon Green, aki érzékeny indie-filmek után csinált pár hollywoodi füves komédiát (Ananász expressz, Király!), majd két megkopott renoméjú legendás színészből hozott ki nagy formátumú alakításokat (Nicolas Cage-ből a Joe-ban, és Al Pacinóból a Manglehorn-ban), a forgatókönyvet pedig a Kecskebűvölők-et és a Suszter, szabó, baka, kém-et jegyző Peter Straughan írta.

A forgalmazó bízik az Our Brand is Crisis sikerében, Oscar-esélyes alkotásként kezeli, és október 31-re tette az amerikai premiert. Nagy szükség lenne erre a filmre itthon, remélhetőleg lát majd benne fantáziát valamelyik hazai forgalmazó.