A múlt hétvégén tartották a Saul fia amerikai premierjét a Telluride filmfesztiválon. A Sziklás-hegység egyik festői szépségű völgyében fekvő, alig több mint kétezer lelket számláló városkában rendezett fesztivál igazán családias hangulatú. Itt nincsenek kordonok vagy biztonsági őrök, a meghívott filmek alkotói együtt bandáznak a falusi búcsúkat idéző helyszíneken. Elég csak megnézni, hogy például a magyar film főszereplője, Röhrig Géza milyen bensőséges közös szelfiket csinált ott Rachel McAdamsszel és Seth Rogennel.

Röhrig Géza Rachel McAdams és Seth Rogen társaságában a Telluride filmfesztiválonForrás: Röhrig Gézáról - az érdeklődőknek Facebook-csoport

Illetve ahogy pár napja írtam, Röhrig és Nemes Jeles László rendező részt vett egy olyan beszélgetésen is, ahol többek között Michael Keaton és az isteni Meryl Streep oldalán válaszolhattak az érdeklődők kérdéseire. Pompás társaságban forognak a srácok, ez mind szép és jó, de hogy tetszett a Saul fia az értő közönségnek? Hát nagyon.

Telluride-ban nem osztanak díjakat, viszont az IndieWire felkérte a fesztiválon résztvevő újságírókat, - köztük a The Guardian, a Time Out és a Chicago Tribune szerzőjét - hogy öt kategóriában rangsorolják az idei felhozatalt. Az összesített listán a Saul fia lett a legjobb film, Nemes Jeles László pedig a legjobb rendező, noha olyan erős alkotások voltak a programban, mint a Danny Boyle-féle Steve Jobs-film, az afrikai gyerekkatonákról szóló Beasts of No Nation, Johnny Depp Fekete mise című gengsztereposza, valamint Cate Blanchett és Rooney Mara általunk is nagyra tartott leszbikus románca, a Carol. Ezeket mind maga mögé utasította a magyar film és annak 38 éves rendezője.

Nemes Jeles László egy patinás budapesti csap mellettFotó: Pozsonyi Janka

Telluride még csak az első állomás volt a Saul fia őszi fesztiválkörútján, csütörtökön már Torontóban, észak-amerika legjelentősebb filmfesztiválján vetítik Nemes Jeles alkotását, aztán jön San Sebastian, Vancouver, New York és London, illetve pont ma jelentettek be egy újabb szereplést: a texasi Fantastic Festet.