Tarr Béla, a Sátántangó, a Werckmeister harmóniák és A torinói ló Kossuth-díjas rendezője egyben a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke is. A hatvanéves művész ebbéli minőségében adott ki közleményt a Röszkénél több menekültet is megrúgó László Petrával kapcsolatban, amelyet most változtatás nélkül közlünk.

Tarr BélaForrás: Origo

„A Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége mélyen elítéli László Petrát, tettére nincs magyarázat és bocsánat.

Mi mindannyian felesküdtünk arra, hogy kameránkat az emberek szolgálatába állítjuk, hogy az élet jobbá és emberségessé tételéért használjuk, és minden erőnkkel az emberi méltóság védelmét szolgáljuk.

Ez az eskü kötelez mindannyiunkat!

László Petra szégyent hozott szakmánkra, az egész magyar mozgóképes társadalomra és országunkra.

Nincs helye közöttünk.

A Magyar Filmművészek Szövetségének nevében,
Tarr Béla
elnök”

László Petra tettét a múlt héten egy másik filmes is élesen bírálta. A Trónok harca című HBO-sorozatban Tengerjáró Davos szerepét játszó brit színész, Liam Cunningham a Twitteren írta, hogy az N1 tévécsatorna egykori operatőrének "nincs szíve, nincs lelke", és sajnálja őt.

Mikor az eset után pár nappal egy közleményben László azzal magyarázta tettét, hogy arra gondolt, hogy megtámadták, és pánikba esett, Cunningham azt üzente neki, hogy akkor átérezheti, milyen lehet szíriai menekültnek lenni.