Emma Watson és a Hajsza győzelemért-ben Niki Laudát tökéletesen leutánzó Daniel Brühl szerelmespárt alakít a Colonia című thrillerben, ami az előzetes alapján az Eltűntnek nyilvánítva és a Martha Marcy May Marlene szerelemgyerekének tűnik. Watson egy katonai puccs közepén találja magát, barátját elrabolják, hamarosan egy elzárt vallási közösségbe lép be, hogy nyomára bukkanjon a Brühl által játszott fotósnak. 

Costa-Gavras Eltűntnek nyilvánítva című politikai thrillere megkerülhetetlen a Colonia kitárgyalása kapcsán, mivel mindkét film Chilében játszódik Pinochet tábornok hatalomátvétele után, és mindkét filmben egy eltűnt embert keresnek a főszereplők.

Pinochet 1973-as puccsa után ezrével tűntek el a politikailag megbízhatatlannak tartott személyek. Ez gyakorlatban sokszor kivégzést jelentett, olyan esetről is lehetett olvasni, hogy helikopterrel vitték a tenger vagy az Andok fölé a foglyot, és több száz méteres magasságból kidobták.

Az MMMM pedig azért juthat eszünkbe, mert abban a filmben is egy olyan szektába lép be a női főszereplő, ahonnan a lehetetlenséggel határos a kilépés. A Coloniá-ban Michael Nyqvist (A tetovált lány, John Wick) játssza a szektavezért, és elég tőle meghallgatni tőle egy kurta mondatot, hogy megfagyjon az ereinkben a vér.

Michael Nyqvist és Emma Watson a Colonia című filmbenForrás: Beta Cinema

Florian Gallenberger német rendező (John Rabe) áldhatja a szerencséjét, hogy Emma Watson manapság ilyen bátran és kitűnő ízléssel választ szerepeket. A brit színésznőt legközelebb Ethan Hawke partnereként, a Regression című spanyol horrorban láthatjuk amelynek az előzetese fantasztikusan sikerült.

Colonia képi világa kevésbé markáns, de a szokatlan helyszínválasztás és a szektás vonal egyedivé teheti ezt a politikai thrillert. Én úgy képzelem, hogy lassanként mászik majd az ember bőre alá, és a végére alig tudunk majd a helyünkön maradni a nyugtalanságtól. Legyen igazam.

Emma Watson és Daniel Brühl a Colonia című filmbenForrás: Beta Cinema

A Torontóban debütált filmre még sokat kell várni, mivel eddig csupán a németországi premier dátumát hirdették meg január 21-re. Remélem, nem csak a magam nevében beszélek, ha azt mondom, a magyar mozikban is helye lenne a Coloniá-nak!