Egy bevándorló lány történetén zokog most mindenki

2015.09.18. 15:36

A Brooklyn című bevándorlós drámát először a Sundance filmfesztiválon kapták fel januárban, most pedig Torontóban varázsolta ki a nézőket. Mitől olyan megható ez a film, hogy szinte az összes kritikus könnyáztatta tócsaként jön ki a végén a moziteremből?

Ahogy fél éve Sundance-en, úgy most Torontóban is azt harsogják a kritikusok a Brooklyn-nal kapcsolatban, hogy ez a régivágású, a nagyszülők ízlése szerint való film életkortól függetlenül mindenki szívét össze fogja facsarni. Illetve azt is, hogy a Vágy és vezeklés-ért hét éve Oscar-díjra jelölt Saoirse Ronanból (őt legutóbb A Grand Budapest Hotel-ben láttuk) most már végképp sztár lesz.

A film főhőse, a címbéli Brooklynban az ötvenes években új életet kezdő Eilis Lacey két világ között ragad. Már munkája és udvarlója (Michael Zegen) is van Amerikában a lánynak, de anyja halála miatt kénytelen visszatérni Írországba, ahol Domhnall Gleeson kezdi csapni neki a szelet. Eilis lehetetlen döntés áll, rá kell jönnie, melyik helyen érzi inkább otthon magát.

Saoirse Ronan és Domhnall Gleeson a Brooklyn című filmbenForrás: Lionsgate

A megjelent kritikák nem győzik dicsérni a film szívszorító jellegét. Ha ennek akár a fele is igaz, lehetetlen lesz úgy végignézni a Brooklyn-t, hogy közben ne pityeredjünk el.

"Alig van olyan jelenet a Brooklyn-ban, amelyik ne lenne hihetetlenül megindító. Egy pont után egyre nehezebb volt megállni, hogy ne törjek ki zokogásban a film fordulatait látva. Úgy játszott velem, mintha marionettbábu lennék." - Filmdrunk

"Szívszaggató és megrendítő történet országok közti választásról, áldozatvállalásról és szerelemről. Közérthetően, édesbús hangvétellel mesél arról a Brooklyn, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, hová tartunk, és útba ejti azokat a helyeket is, amelyeket otthonnak hívunk." - The Playlist

"Roger Ebert egyszer azt mondta, hogy a filmek olyan gépezetek, amelyek empátiát állítanak elő. Nick Hornby gondolatokkal teli forgatókönyve és John Crowley biztos kezű rendezése együtt Eilis élményeit a mi élményünkké teszi, és ettől minden idők egyik legérzelmesebb bevándorlós filmjévé válik a Brooklyn." - Collider

Saoirse Ronan a Brooklyn című filmbenForrás: Lionsgate

"Ezt a nagyívű romantikus drámát a történelem színpadára állították és telepakolták érzelmekkel. A Brooklyn egy olyan igényt elégít ki, amelyről a stúdiók manapság elfelejtkeztek, pedig régebben sok ilyen, népszerű regényen alapuló, a nézőt elérzékenyítő, majd megríkató film készült." - Variety

Tegyük azért hozzá, nem csak azzal az egy erénnyel bír a Brooklyn, hogy jól meghatja a nézőt - legalábbis erre hívta fel a figyelmet a The Dissolve: "Ez a The Immigrant napfényesebb változata, szóval a filmbolondok nyugodtan ajánlhatják a szüleiknek. A Brooklyn a szívet célozza meg és jót tesz a szemnek, de ugyanakkor szellemesen mesél egy olyan nőről, aki megtanulta elfogadni, bármit is dobjon elé az élet, míg Amerikában meg nem ismerkedik a választás hatalmával."

Brooklyn-t november 6-án kezdik el vetíteni Nagy-Britanniában, Írországban és Amerikában, magyarországi bemutatóról nincsen információnk.

A Brooklyn című film amerikai plakátjaForrás: Fox Searchlight