Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Egy tengerparti futás kellett ahhoz, hogy a nyolcvanas évek egyik legnagyobb szexszimbólumává váljon. Aztán mást se csinált a filmjeiben, mint vetkőzött.

#55 - Bo Derek (Bombanő, Bolero, Szellemképtelenség)

Bo Dereket egy tengerparti futás tette híressé - és a híres szóval nagyon enyhén fogalmaztam. Bőrszínű fürdőruhában szökellt a homokos tengerparton, és ezzel nemcsak a Bombanő (10) című vígjáték középkorú, házasságával elégedetlen főhősének (Dudley Moore) a retinájába égett bele örökre az alakja, hanem egy egész generáció szexszimbólumává vált.

Bo Derek a Bombanő című filmbenForrás: Mokép

Dudley Moore szerint egy tízes skálán tizenegyet érdemel Bo Derek, és ezzel a nyolcvanas évek elején nagyon kevesen vitatkoztak volna.  A Bombanő-ben viselt fonott tincseivel (angolul cornrow) divatot teremtett, a szexjelenet alatt szóló Bolero pedig az egyik legkeresettebb komolyzenei lemez lett abban az időben. Bo Derek hatására rengetegen szexelhettek úgy a nyolcvanas évek elején, hogy felrakták hozzá Ravel leghíresebb művét.

Hiába aratott azonban óriási sikert a Bombanő (75 millió dollárt hozott Amerikában, illetve ha figyelembe vesszük az inflációt is, akkor 243 milliót) Derekből soha nem lett elismert színésznő. Megmaradt címlaplánynak, talk show-k állandó vendégének és szexuális fantáziák gyakori szereplőjének. A Bombanő-ért még Golden Globe-ra is jelölték, mint legjobb új tehetséget, de későbbi filmjei már csak az Arany Málna-díjért versengtek a legkülönbözőbb kategóriákban.

Bo Derek 1956-ban Mary Cathleen Collinsként látta meg a napvilágot. Tizenhat évesen fedezte fel őt a nála harminc évvel idősebb, már a harmadik feleségénél járó John Derek, aki hollywoodi mindenesként színészként, rendezőként és fényképészként is dolgozott élete különböző szakaszaiban. Hamarosan össze is házasodtak, és onnantól kezdve John sztárt próbált csinálni a fiatal feleségéből: beszőkítette a haját, beleszólt az étrendjébe, a szerepválasztásaiba, és egy idő már azt sem engedte, hogy rajta kívül más rendezhesse. Utólag kiderült, hogy ez szörnyű hiba volt.

John Derek és Bo Derek az 1987-es cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP

A Bombanő után egy rövid időre Hollywood a kegyeibe fogadta Bo Dereket. Anthony Hopkins és Shirley MacLaine volt a partnere az 1980-ben készült A Change of Seasons című komédiában, melyben egy középkorú egyetemi professzor fejét csavarta el. A Derek-házaspárnak akkora hatalma volt, hogy a férj kérésére még a film rendezőjét, Noel Blacket is leváltották. Meglepő módon, ezért a filmért még nem Bo Dereket, hanem Anthony Hopkinst jelölték Arany Málnára.

Anthony Hopkins és Bo Derek az A Change of Seasons című filmbenForrás: Mokép

Az egy évvel későbbi Tarzan, a majomember-ben a Jane-t játszó, és a ruháitól Tarzan társaságában gyakran megváló Bo Derek volt a fő látványosság. Az amerikaiak pontosan erre vágytak, és 1981 tizenötödik legjövedelmezőbb alkotásává tették a filmet. A kritikai fogadtatása viszont borzasztó volt, állítólag "még az állatok is pocsékul játszanak benne", és Bo Derek megnyerte érte élete első Arany Málna-díját.

Bo Derek és Miles O'Keeffe a Tarzan, a majomember című filmbenForrás: Mokép

A tarzanos filmmel végérvényesen kiderült, hogy Bo Derekkel ugyan nagyon sok magazint el lehet adni, de színészként nem várhatnak tőle sokat. A Tarzan, a majomember anyagi sikere ellenére évekig nem kapott újabb mozis szerepet, végül a férje következő filmjében tűnt fel 1984-ben, és ismét azt csinálta, ami a legjobban ment neki: a testét mutogatta.

A Bolero történetet is mintha úgy találták volna ki, hogy minél több lehetőséget biztosítson Dereknek a pucérkodásra. A főszereplő világkörüli útra indul, hogy megtalálja a tökéletes férfit, aki majd elveszi a szüzességét. Először egy arab sejkkel bújik ágyba, de miután benne csalódik, egy spanyol torreádor mellett köt ki. Élete második Arany Málna-díját kapta ezért az erotikus filmért Bo Derek.

A házaspár azonban továbbra sem hagyott fel a filmkészítéssel. Az 1990-ben mozikba került Szellemképtelenség-be egyrészt átemeltek elemeket a saját életükből (a női főszereplő férje harminc évvel idősebb), másrészt az abban az évben hatalmas közönségsikert arató Ghost-ot előzték meg másfél hónappal egy nagyon hasonló történettel (a férj meghal, de szellemként a feleség mellett marad). A színésznőt egy újabb Arany Málnával jutalmazták az erőfeszítéseiért.

A kilencvenes évektől már főleg csak tévésorozatokban szerepelt, leszámítva egy emlékezetes jelenését a Tommy Boy című Chris Farley-vígjátékban, amelyben természetesen bikiniben kellett kijönnie egy medencéből. Legutóbb a gagyi effektjeiről híres Sharknado-sorozat harmadik részében tűnt fel.

2002 óta a nála öt évvel fiatalabb John Corbettel él párkapcsolatban, akit a Miért éppen Alaszka? filozofálgató rádiósaként ismertünk meg, később pedig ő játszotta Carrie bútorkészítő pasiját a Szex és New York huszonkét részében. 

Cikksorozatunk korábbi részei:

#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates