Hűtlen pasija miatt tomboló transznemű is nyerő Miskolcon

2015.09.19. 22:54

Szombaton este kiosztották a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A Zukor Adolfról elnevezett nagydíjat és a közönségdíjat a Los Angelesben játszódó Tangerine című amerikai film kapta, amelynek transznemű főhőse megtudja a pasijáról (aki egyben a stricije is), hogy az megcsalta, ezért a nyakába veszi a várost, hogy felkutassa a fickót. A magyar mozikba decemberben kerülő Tangerine egyik különlegessége, hogy egy iPhone 5-ös telefonnal forgatták.

TangerineForrás: CineFest

A fesztivál fődíját a Mustang című török film nyerte, amelynek rendezője, Deniz Gamze Ergüven levélben köszönte meg, hogy a szervezők "érdeklődők és nyitottak voltak a világ többi része felé, és más gondolkodásmódok irányába".

A Mustang-ról kritikusunk azt írta, hogy "egy fájdalmas, játékos és kissé csapongó film azokról a lányokról, akiknek a szigorú hagyományok miatt a nővé válás a mai napig egyet jelent a szabadság teljes elvesztésével."

MustangForrás: CineFest

A nemzetközi filmkritikusok díját, a FIPRESCI-díjat Radu Jude Aferim! című filmje kapta, amely 1835-ben játszódik Kelet-Európában. Egy fekete-fehér balkán western, amely az idei Berlinalén elvitte az Ezüst Medve-díjat.

A Médiatanács által felajánlott Dargay Attila-díjat Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Limbo-Limbo Travel című animációs kisfilmjének ítélték oda, a legjobb dokumentumfilm Hanna Polak Valami jobbra várva című filmje lett. Ugyancsak a Médiatanács ajánlotta fel a legjobb kisjáték- és kísérleti filmnek járó díjat, amelyet a Hamy Ramezan és Rungano Nyoni rendezte Figyeljenek! kapott.

A Nemzetközi Ökumenikus zsűri Karl Markovics alkotását, a Superwelt-et díjazta, emellett különdíjat ítélt oda Tudor Giorgiu Why me? című filmjének. Az Artmozik Nemzetközi Szövetségének díját az afrikai menekültek kálváriáját bemutató Mediterranea kapta. A fesztivál életműdíját a legendás olasz filmdíva, Claudia Cardinale vehette át a múlt pénteki megnyitón.

Kritikáink az idei CineFestről