A Saul fiának nehéz lesz elbuknia az Oscar-jelölést

Saul fia
Vágólapra másolva!
A Cannes-ban berobbant és a zsűri nagydíját elnyerő Saul fiából a mai napig nem fogyott ki a szufla. Hiába jelentik be egyre-másra az országok, hogy melyik filmjüket nevezik az Oscar legjobb idegen nyelvű film kategóriájába, még mindig Nemes Jeles László végig testközelben játszódó drámája számít a verseny éllovasának.
Vágólapra másolva!

Magyarország jó ütemérzékkel már júniusban bejelentette, hogy idén a Saul fiá-t indítja az Oscar-versenyben. Legutóbb az amerikai Telluride-ban és a kanadai Torontóban vetítették a filmet, és a reakció már megint ugyanaz volt, a kritikusok Oscart kiáltottak. Arról viszont nem igazán lehetett mostanáig hallani, hogy mely filmek számítanak a Saul fia legveszélyesebb kihívóinak.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

Az Indiewire nevű elismert filmes szaklap számba vette az országok által nevezett alkotásokat, és arra jutott, hogy továbbra is

a Saul fia a legjobb idegen nyelvű film kategória toronymagas esélyese.

Nemes jeles munkáját külön kategóriaként kezelik, majd felsorolnak további kilenc filmet, amelynek komoly esélye van arra, hogy elhangozzék a címe a jövő évi Oscar-jelöltek bejelentésekor:

2. The Second Mother (Brazília)
3. Labyrinth of Lies (Németország)
4. Dheepan (Franciaország)
5. Mia Madre (Olaszország)
6. The Assassin (Tajvan)
7. Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (Svédország)
8. A kígyó ölelése (Kolumbia)
9. The Wave (Norvégia)
10. Wolf Totem (Kína)

Az Indiewire azt tippeli, hogy a Saul fia, illetve a félkövérrel jelölt filmek lesznek a végső esélyesek. A Dheepan-t és a Mia Madre-t még nem nevezték hivatalosan, az Indiewire ugyanakkor feltételezi, hogy ezekkel a filmekkel fog harcba szállni Franciaország, illetve Olaszország. Ezzel máris mellétrafált a szaklap, ugyanis ma derült ki, hogy általános meglepetést okozva az Arany Pálma-nyertes Dheepan helyett a Törökországban játszódó Mustang-ot nevezték a franciák.

A Mustang öt főszereplője Forrás: Jameson CineFest

Türelmesnek kell lennie annak, aki fel akarja térképezni a Saul fia majdnai ellenfeleit, ugyanis jelenleg alig néhányat lehet csak megnézni belőlük. A galambos svéd filmet márciusban mutatták be a magyar mozik, A kígyó ölelésé-t szeptember 24-től lesz látható, a Mustang-ot (kritikánk) a szeptember 20-án véget ért miskolci CineFesten csíphették el a szerencsések.

Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről Forrás: Cirko Film

Két éve A nagy szépség nyert, de komoly ellenfélnek ott volt a dán A vadászat. Tavaly az utolsó pillanatig megtippelhetetlen volt, hogy az Ida vagy a Leviatán győzelmeskedik, most viszont hiányzik egy olyan film a Saul fia mellől, amely akkora hírverést kapott volna, és akkora rajongást váltott volna ki, mint korábbi években A vadászat vagy a Leviatán. Ez persze még változhat, messze vagyunk a gála időpontjától.

A világ országai október 1-jéig nevezhetnek az általuk kiválasztott filmmel, jelen állás szerint ötvenkilenc filmet terjesztettek fel a díjra. Az Akadémia még ugyanebben a hónapban közzéteszi a kategória követelményeinek megfelelt alkotások listáját. December végén egy kilenc filmet tartalmazó rövidített listát hirdetnek ki, ezekből választják majd ki 2016. január 14-én azt az ötöt, amelyek a február 28-án tartott gálán a legjobb idegen nyelvű film díjáért versenyeznek.