Egy hónap sem telt el, hogy a velencei filmfesztiválon bemutatták a kiváló kritikákat kapó Spotlight-ot, máris itt egy újabb film, amely az újságírói munkával, illetve annak buktatóival foglalkozik. A Truth-ban Robert Redford a 60 Minutes című legendás hírműsor köztiszteletben álló műsorvezetőjét, Dan Rathert alakítja, de a film igazi főszereplője a Cate Blanchett által játszott Mary Mapes, aki az adás producereként nagy bajba kerül, miután megkérdőjelezték a műsorban bemutatott, az amerikai elnök elcsalt katonai szolgálatáról szóló dokumentumok hitelességét.

A Truth igaz történeten alapul, a 2004-es amerikai elnöki választás előtti hónapokban a CBS-en robbant a hír, hogy az akkoriban az újraválasztásáért harcoló George W. Bush a vietnámi háború idején kedvező bánásmódban részesült, hogy megússza a szolgálatot. Az állítást bizonyító dokumentumok hitelességét azonban megkérdőjelezték, a botrány végül a producer állásába került.

Cate Blanchett és Robert Redford a Truth című filmbenForrás: Sony

A film a producer szemszögéből meséli el a nagy publicitást kapott történetet. Mary Mapes tagadja, hogy hibázott volna, és egy évvel később könyvben fejtette ki (Truth and Duty: The Press, the President, and the Privilege of Powe), hogy szerinte médiahadjárat indult ellene.  

A filmet James Vanderbilt rendezte, aki eddig Az elnök végveszélyben és a két utolsó Pókember-film forgatókönyvét jegyezte, de ami igazán érdekes most, hogy a labirintusszerű Zodiákus-ot is ő írta. A Fincher thrillerjében alkalmazott szemlélet remekül illeszkedik Mary Mapes történetéhez, mivel az ő ügyében sem lehet egyértelmű igazságot tenni, nem lehet a történet végén nyugvópontra jutni.

A Truth-ban szerepel még Dennis Quaid, Topher Grace és Elisabeth Moss, az amerikai mozik október 16-tól vetítik a filmet, magyarországi bemutatóról nem hallottunk.