A tavaly Cannes-ban az Un certain regard szekció fődíját elnyerő Fehér Isten című magyar film nyitotta meg a múlt héten Pekingben az Európai Unió országainak filmfesztiválját, amelyet az EU és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének negyvenedik évfordulójának alkalmából rendeztek meg. A közel ötven európai alkotást felvonultató rendezvényen Munduczó Kornél kutyás filmje nyerte el az Arany Kakas elnevezésű közönségdíjat.

A Fehér Istent több mint kétszáz kutya részvételével forgattákForrás: InterCom

A Fehér Isten az Európai Filmakadémia közönségdíjáért is versenyben van kilenc vetélytárssal együtt, melyeket a külföldi mozibemutatók alapján jelöltek. A filmekre október végéig lehet szavazni az EFA honlapján. A szavazók között az Európai Filmdíjak decemberi díjátadó ünnepségére nyereményutazást sorsolnak ki a szervezők. Az EFA jelölés kapcsán a budapesti Cirko-Gejzír mozi újra műsorra tűzte a filmet.

A Fehér Isten moziplakátja Németországban és ThaiföldönForrás: InterCom

A Fehér Isten eddig legalább húsz országban került moziforgalmazásba, Brazíliában és Japánban novemberben fogják bemutatni, Amerikában több hónapig vetítették és minden idők legsikeresebb magyar filmjévé vált. Magyarországon 44 596-an váltottak rá mozijegyet, május elején jelent meg DVD-n.