Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Johnny Depp megszelidítője és élettársa a saját jogán is helyet követelt magának a nagyvásznon. Még tizennyolc éves sem volt, de öntörvényű kamaszként máris mindent megmutatott magából. Ha egy-két évszázaddal korábban születik, akkor a különleges szépségét megörökítő képek most a legnevesebb múzeumok falán lógnának.

#58 - Vanessa Paradis (Noce blanche, Élisa)

A különleges szépségű Vanessa Paradis-t nem lehet senki mással összetéveszteni. Szemei drágakövek módjára ragyognak, és úgy néz ki, mintha egy törékeny alkatú topmodellt kereszteztek volna egy pajkos egérkével. A legtöbben úgy ismerhetik, mint a nő, aki megszelídítette Johnny Deppet. Tizennégy éven át voltak együtt, és két gyerekük született.

Vanessa Paradis és Johnny Depp a 2004-es Oscar-díjkiosztó utáni partinForrás: AFP

Akik a nyolcvanas éveket francia popslágerek hallgatásával töltötték, azokban viszont a Joe le taxi miatt ragadhatott meg először az emlékezetükben. Tizennégy éves volt, amikor ezzel az ártalmatlan dalocskával egycsapásra sztárrá vált. Vanessa Paradis-ről nekem már örökké a Lány a hídon című romantikus dráma fog beugrani, és az az erotikától túlfűtött jelenet, melyben késeket dobál Daniel Auteuil a falon vonagló és nyögdécselő lány köré.

A Joe le taxi című szám hatalmas sikere után úgy érezte magát, mint "egy ketrecbe zárt állat az állatkertben". Hirtelen az érdeklődés középpontjába került, és erre senki sem készítette fel. Tizennégy évesen még csak kereste, hogy ki is ő valójában, de közben állandóan interjúkban kellett vallania magáról, és jó képet vágni az őt érő megjegyzések áradatához. Brutális időszak volt ez az életében., és beletelt egy időbe, míg megtanulta kezelni a hírnevet.

Vanessa Paradis a Lány a hídon című filmbenForrás: Best Hollywood

Tizenhat évesen eljátszotta élete első filmes szerepét az 1989-es Noce Blanche című drámában: "Egy exdrogos prostituáltat alakítottam smink nélkül és mocskos hajjal. Tökéletes szerep volt ahhoz, hogy megtörjem a rólam kialakult popsztár imázst". Az alakításáért megnyerte a legígéretesebb női tehetségnek járó díjat a franciák Oscarjának is hívott César-gálán. Tíz évvel később ugyanez az elismerés adott nagy lökést Audrey Tautou karrierjének.

Egy korához képest sokkal műveltebb, viszont teljesen kezelhetetlen lányt alakít a Noce Blanche-ban, aki teljesen belezúg a neki segíteni próbáló, nála évtizedekkel idősebb filozófiatanárába (Bruno Cremer). A forgatás idején csak tizenhat éves volt Paradis, de ez nem gátolta meg az amúgy is botrányfilmesként számon tartott Jean-Claude Brisseau rendezőt abban, hogy anyaszült meztelenül mutassa. Mint egy neves európai képtárban logó festmény, úgy néz ki az a beállítás, amelyen az ágyon hason alvó Paradis-re rávetül a fény a kinyitott ablakon keresztül.

Az 1995-ben készült Élisá-ban ismét egy nála sokkal idősebb francia színész társaságában meztelenkedik, Gérard Depardieu azonban nem a szerelmét, hanem az apját alakítja. A címszereplő az apját okolja, hogy az anyja mély depresszióba esett, aztán pedig megölte magát. Meg akarja ölni, de aztán inkább megkíméli az életét, és mellette marad, hogy rájöjjön, miért hagyta el őket az apja. Paradis ebben a filmben sem szégyenlős, olyan könnyedséggel dobja le magáról a ruhadarabokat a tengerparton, mintha csak szirmokat tépkedne egy virágról. 

Cikksorozatunk korábbi részei:

#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates