Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A világ egyik legvagányabb színésznője, Lizzy Caplan előszeretettel teszi közszemlére hetyke melleit: egyszer vámpírvérből nyert drog hatása alatt élvez el, máskor meg a tudomány nevében nős férfiakkal hetyeg. Teszi mindezt olyan veszedelmes vonzerővel, hogy ember legyen a talpán, aki ellen bír neki állni.

#59 - Lizzy Caplan (True Blood, Kapuzárás, Masters of Sex)

Jó dolog korán felismerni a tehetségeket, és még jobb kérkedni vele, így aztán nem is rejtjük véka alá, hogy mi már 2009-ben megmondtuk, mekkora ász Lizzy Caplan, aki szerencsére azóta sem cáfolt rá a bizalmunkra. A harminchárom éves színésznő a napjaink legmenőbb komikusainak apraja-nagyját felvonultató Freaks and Geeks című sorozatban kapta első szerepét, és azóta egyaránt otthonosan mozog a vígjátékok és drámák, a mozifilmek és sorozatok világában.

Lizzy CaplanForrás: Rolling Stone

A magyar nézők többsége a Cloverfield című találtfilmes horrorból ismerhetik, de játszotta James Franco nővérét a 127 órá-ban, Lindsay Lohan alteros barátnőjét a Bajos csajok-ban, és szerepelt a New Girl című szitkomban, ahol a szeleburdi Zooey Deschanel kiegyensúlyozott riválsát alakította.

Rendszerint vagány, belevaló csajokat játszik, akik fanyar humorral, karcosan vonzó kisugárzásukkal hódítanak, és gátlásaikat szarkazmussal palástolják - ennek mintapéldája a zseniális Party Down című sorozat, melyben egy hollywoodi álmokat kergető, ám a valóságban partiszervízesként sínylődő lányt alakít frenetikusan.

Bajos csajok, Party Down, Cloverfield, New GirlForrás: UIP Dunafilm

Figyelmünket először a True Blood első évadjában keltette fel. Alan Ball szexuálisan túlfűtött vámpíros sorozata egy olyan Amerikában játszódik, ahol a vérszívók nyíltan felvállalják vámpír mivoltukat, amiből persze száz meg száz konfliktus származik az ember és vámpír társadalom között. Caplan egy vámpírmániás, hibbant hippit alakít, aki elcsavarja a főhősnő (Anna Paquin) tökkelütött tesójának, Jasonnek a fejét.

Lizzy Caplan a True Blood című sorozatbanForrás: HBO

A csábítás részét képezi, hogy Caplan hozzá tud jutni egy droghoz, amit a vámpírok véréből nyernek, és első együttlétük alkalmával mindjárt be is lövik magukat. A drog akkora flesst okoz, hogy szabad szemmel látható szikrák sercennek a szerelmesek bőrén; utólag kiderül, hogy szex nem is volt, csak maga az extázis, de a tökéletes, vadítóan szép Caplant látva meg tudjuk érteni, hogy Jason a puszta látványától elsült. Egy másik, meglehetősen röhejes szexjelenetben egy megkötözött vámpír szeme láttára szeretkeznek, átkerülve egy LSD-szerű tripbe, ahol pucéran úszkálnak a levegőben, a természet lágy ölén.

A Party Down elkaszálása után Caplan pár évig nem vállalt sorozatfőszerepet, ezért több ideje maradt az olyan filmekre, mint a Kapuzárás (Save the Date) című romantikus vígjáték. A tüneményes Alison Brie (Balfékek, Mad Men) és Caplan egy testvérpárt játszanak, akik egymás szöges ellentétei: Brie a perfekcionista jókislány, aki az esküvőjét tervezgeti, míg Caplan a zűrös művész, akinek a pasija megkéri a kezét, mire egy másik udvarlója karjaiba veti magát.

Alison Brie és Lizzy Caplan a Kapuzárás című filmbenForrás: Cinemax

Caplan rögtön az ajtóban nekiesik a hebegő-habogó srácnak, és szó szerint ráripakodik, hogy ne dumáljon, csak vetkőzzön. Mire felrakja a szexhez való zenét, a srácnak mereven áll a zászló a kisgatya alatt. Az ágyig el sem jutnak el, állva történik meg az aktus, még azon sem zavartatják magukat, hogy a lány macskája érdeklődve figyeli, mit művel a gazdája. Az orgazmus utáni turbékolás során Caplan nem hazudtolja meg magát, fanyar humorral jegyzi meg, hogy a srácnak meglepően méretes a dákója.

Míg a Kapuzárás-ban nem villantott sokat, a Masters of Sex című, harmadik évadját taposó sorozat szinte minden epizódjában van meztelen jelenete. A szexuális forradalom hajnalán játszódó, igaz történeten alapuló sorozat a szex tudományos kutatásának két úttörőjéről, Bill Mastersről (Michael Sheen) és Virginia Johnsonról (Caplan) szól. Johnson karakán nő, aki az ötvenes évek prűd normáival szembemenve büszkén vállalja, hogy élvezi a szexet, karriert akar, és eszében sincs eltartott feleségként élni; kezdetben csak a kísérletek részeként fekszik le a nős Mastersszel, de viharos kapcsolatuk hamar kiterjed a magánéletükre is.

Michael Sheen és Lizzy Caplan a Masters of Sex című sorozatbanForrás: Showtime

A második évad harmadik részében még viszonylag friss a szerelmi viszonyuk. Az epizód kétszereplős kamaradráma, egyetlen éjszaka története egy hotelszobában, melynek során úgy kóstolgatják egymást, mint két bokszoló. Szexuális szerepjátékot játszanak, vitatkoznak, néha feltárulkoznak, aztán visszahúzódnak csigaházukba, jelenetről jelenetre változik, melyikük a domináns a hatalmi vetélkedésben. Miután az érzelmeit mélyen elfojtó Sheen mesél Caplannek a gyerekkori traumáiról, akkor jön ez a szikrázóan intim és erotikus jelenet.

Caplan hagyja, hogy Sheen lefejtse róla a fürdőköpenyt; először még eltakarja a mellét, de aztán enged Sheen győzködésének, aki megigézve bámulja a nő testét, még körbe is járja. A férfi megpróbálja átvenni az irányítást, követelve, hogy a nő mondja ki: azt kívánja, hogy okozzon örömet neki. Egyszer már lerohanta a nőt a mosdóban, de Caplan most nem hagyja magát. Közli, hogy tud ő magának is örömet szerezni, és maszturbálni kezd a férfi előtt, aki sóvár tekintettel nézi végig, hogyan jut el az orgazmusig. A jelenet végére nem kérdés, melyikük nyerte meg kiütéses győzelemmel a meccset.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates