Kijött az első előzetes Natalie Portman sok szenvedésen átesett westernfilmjéhez, én pedig utánakerestem, hogy mikor írtunk először a Jane Got a Gun-ról. 2012 szeptemberében "őrületesen menő"-nek neveztük a filmtervet a leszerződött színészek névsora és a rendező személye miatt. Azóta viszont Portmanen kívül szinte mindenki más otthagyta a produkciót. Michael Fassbender és Jude Law már a múlté, a hirtelen távozó eredeti rendező, Lynne Ramsay (Beszélnünk kell Kevinről) helyett pedig Gavin O’Connor (Warrior – A végső menet) ugrott be az utolsó pillanatban.

Natalie Portman a Jane Got a Gun című filmbenForrás: Weinstein

A sok éven át húzódó, kaotikus gyártástörténet ismeretében minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a film pocsékul sikerült. Ehhez képest egy korrekt akciówestern színvonalát simán megütik a látottak. A képekből ugyan hiányzik az egyéniség, gondoljunk csak - aránylag friss példáknál maradva - a The Homesman lírai szépségére vagy a Slow West néha szürreális játékosságára, de hátha majd a színészi játék, a történet vagy éppenséggel az akciók feledtetik majd a jellegtelen fényképezést.

Felismerték az előzetesben Ewan McGregort? Én csak akkor jöttem rá, hogy ő játssza a bandavezért, amikor a végefelé kiírták a nevét. Feketére festett hajával és kackiás bajuszával a brit színész pont úgy néz ki, mint Val Kilmer a Tombstone - A halott város-ban.

Joel Edgerton a Jane Got a Gun című filmbenForrás: Weinstein

Portman egy vadnyugati telepest alakít, aki a régi szeretőjéhez (Joel Edgerton) fordul segítségért, hogy védje meg a sebesült férjét (Noah Emmerich) és kislányát a banditáktól. Azt a tipikus jelenetet is megkapjuk, melyben a férfi lőni tanítja a végsőkig elszánt, ám pontosan célozni képtelen telepesnőt. A kezdeti tétovázás fokozatosan elmúlik, és az előzetes végén a feldühödött Portman szitává lövi McGregort - legalábbis a trailer ezt akarja elhitetni velünk.

A Jane Got a Gun-t elsőként Franciaországban mutatják be november 25-én, az amerikaiak jövő februárban ülhetnek be rá, magyarországi bemutatóról nincsen információnk.