Ha a Star Warst fikázná, akkor lehet, hogy válnék

Antal Nimród
Vágólapra másolva!
Egy rendkívül tehetséges fickó, aki közben eléggé parás, és tele van kisebbrendűségi érzéssel. Tizenkét éve olyat tett, ami keveseknek sikerül: úgy csinált szerzői filmet Magyarországon, hogy imádta a közönség is. Aztán elhúzott Hollywoodba szörnyekről forgatni, mert született két fia, akinek kiscipőt kellett venni. Vajna könyörgött neki, hogy jöjjön haza, és éppen most be is fejezte a Viszkis rablóról szóló új filmjének forgatókönyvét. Antal Nimróddal beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

A Filmklub podcast harmincegyedik részében nem más volt a vendégünk, mint Antal Nimród filmrendező, aki arról mesélt, milyen volt gyerekként Los Angelesből Balatonlellére járni nyaralni, melyik filmre cipelte el első randin a későbbi feleségét, melyik volt a legnagyobb baklövése eddig, ami miatt lecsúszott A majmok bolygója: Lázadás-ról, és bánja-e, hogy nem csapott le a Drive-ra.

"Ma csak úgy jön létre egy film, ha már senki nem tudja megállítani" Fotó: Pozsonyi Janka

Más humoros sztorit is megosztott velünk, például azt, hogy mikor bemutatták Tarantinónak, dadogott, vagy azt, hogy bár most épp Mirrmurr-ra van rákattanva, korábban összeszedte az összes TV Maci-bejátszást is. Megtudtuk, hogy Antal Nimród gyűjti a Star Wars-bábukat, kedvenc szuperhőse Batman (elmondta a véleményét a filmekről is), és azt is, hogy őrült felelősségérzete és érzékeny lelke van.

Többek között az is kiderült, hogy az Origo újságíróira neheztel, mert szerinte sokszor ellenségesek, ezért nehéz szívvel jött az interjúra, de végül megegyeztünk abban, hogy nem is vagyunk annyira gonoszak. Bankrablás és szexjelenet forgatása előtt mindig iszik az ember, ez is a beszélgetés nagy tanulsága, mint ahogy az is, hogy ambíciók nélkül könnyebb az élet.

"Az apám a Star Wars 8mm-es kópiáját vetítette otthon a falra" Fotó: Pozsonyi Janka

A beszélgetés napjának reggelén fejezte be A Viszkis forgatókönyvét, ami - ha Andy Vajna csapata is úgy akarja - Antal Nimród első magyar filmje lesz a Kontroll óta. A podcastot feltétlenül hallgassa meg, de azok kedvéért, akik kifejezetten az új filmre kíváncsiak, listába szedtük az összes dolgot, amit A Viszkis-ről megtudtunk:

  • Ambrus Attilával egy Múzeum körúti kézművesvásáron találkozott össze, ahol az egykori bankrabló kerámiákat árult
  • Gyerekkoráról kezdve szeretné bemutatni az életét, benne lenne a hadsereg és Erdély is
  • Több zsánert szeretne ötvözni itt is, akárcsak a Kontrollban
  • Nem lesz a filmben macska-egér játék, vagyis nem lesz kiemelve egy zsaruszemszög
  • Forgatókönyvírás közben többször konzultál Ambrus Attilával, például arról is, hogy mit mond először egy bankrabló, amikor belép a bankba.
  • "Több tányért próbál pörgetni egyszerre", mert a film egyszerre szólna a kommunizmus haláláról, a kapitalizmus "szellemi fogyatékos unokatestvérének" beköltözéséről, az erdélyi kisebbségi létről, a médiáról és egy ember életéről is.
  • Szerinte Ambrus Attila Rózsa Sándor-típusú betyár hőssé vált a társadalom szemében akkoriban
  • Nem ő akar belőle hőst faragni, a média láttatta így
  • A forgatókönyv első mondata: "Valahol Budapesten, egy bárpultnál..."
"Bennem is van egy kis székely vér" Fotó: Pozsonyi Janka

A Filmklub podcast adását megtalálja az iTuneson, letöltheti MP3 formátumban, vagy meghallgathatja az alábbi lejátszóban. A podcasthoz tartozó RSS csatornát itt találja.