Ha Amerika egyik nagyvárosában élnék, már most pontosan tudnám karácsony másnapjának a programját. Kikászálódok az ágyból, felbontom az ajándékaimat, elorzom a gyerekek ajándékait, tovább pusztítom a házban felhalmozódott óriási kajamennyiséget, majd elhajtok a legközelebbi moziba, és megnézem az aznap debütáló A visszatérő-t és a Joy-t. Kételkedik ennek a két filmnek az erejében? Akkor olvassa el DiCaprio őrületes visszaemlékezését a bosszúwestern forgatásáról és nézze meg a Joy legújabb előzetesét.

A Joy-t leginkább azért lehet karácsonyi filmnek nevezni, mert tele van hóval, és ezek a téli képek gyönyörűen néznek ki. Jennifer Lawrence egy becsvágyó nőt alakít, aki nem elégszik a munkanélküli, otthon malmozó feleség szerepével. Találmányai segítségével egyre magasabb pozícióba kerül az üzleti életben, és közben az általa játszott álmodozó lány egy kemény, fegyverhasználattól vissza nem riadó üzletasszonnyá válik. Brutális, ahogy letorkolja azt a nőt az előzetes végén.

Jennifer Lawrence-nek jól áll a hóesés - JoyForrás: InterCom

Lawrence harmadik alkalommal dolgozik együtt David O. Russell rendezővel, az első közös munkájuk a Napos oldal volt, amiért Oscar-díjat kapott színésznő. A Joy forgatásán már pontosan tudta, mire számíthat Russeltől: „Mindig látom azoknak az embereknek a meglepettségtől tágra nyílt szemeit, akik még sohasem dolgoztak vele. Mindig azt mondom nekik, hogy engedjetek el minden szart magatokból. Ti vagytok a festék, ő pedig az ecset és a vászon. Minden nagyon gyorsan történik nála. Olyan, mintha egy hatalmas absztrakt festményen dolgozna, és mi nem értenénk, mit akar ebből kihozni. Aztán hirtelen bevillan: ez egy pegazus, és gyönyörű!"

Russell nem nyugodott meg, hiperintenzív stílusa ebben az előzetesben is megmutatkozik. Már csak miatta is biztosra vehető, hogy a Joy nem egy száraz és unalmas életúttörténet lesz. A jövő évi Oscar-gálán valószínűleg a film több szereplőjével is találkozni fogunk, Robert De Niro, Bradley Cooper, Edgar Ramirez, Virginia Madsen és Isabella Rossellini nevét is említették már díjesélyesként.

December 25-én lesz a film premierje Amerikában, szerencsére Magyarországon sem kell rá sokáig várni, itthon december 31-től ülhetünk be a Joy-ra. (A visszatérő-t viszont majd csak valamikor januárban láthatjuk.)