Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Pókember szerelmeként előbb sztár lett, és csak nagy sokára vált meg a ruháitól. Először Ryan Gosling társaságában oldódott fel annyira, hogy meztelenül mutatkozzon, aztán egy égitest fényeiben fürdött meg pucéran.

#60 - Kirsten Dunst (Véres románc, Melankólia)

Először az Interjú a vámpírral vérszívó kislányaként keltett feltűnést a mozikban, aztán Sam Raimi Pókember-filmjeiben eljátszotta Mary Jane-t, és ezzel végérvényesen sztárrá vált. Alkalma bőven lett volna rá, de ő egészen sokáig tartotta magát ahhoz az elvéhez, hogy sosem vetkőzik le filmben. Erre csak akkor került sor karrierjében, amikor már mindenki ismerte a nevét, így őt aztán nem érheti az a vád, hogy pucérkodással próbált híressé válni.

Kirsten DunstForrás: Eternal

A vetkőzéstől való elzárkózásában szerepe lehetett egy tizennyolc éves korában elvállalt kellemetlen fotózásnak. Akkoriban a Hajrá, csajok! című tinifilmet népszerűsítette, és a Maxim címlapjára is felkerült. Sok évvel később úgy emlékezett vissza erre a fotózásra, hogy kihasználták a tapasztalatlanságát, és rávették, hogy kevesebb ruhában pózoljon, mint ahogy ő szerette volna.

A 2001-es Őrült és gyönyörű-ben lett volna pucér jelenése a forgatókönyv szerint, de már a legelején kikötötte, hogy azt nem vállalja. Amiatt aggódott, hogy nála fiatalabbak is nézik a filmjeit, és szeretne jó példakép lenni a számukra.

Három évvel később Michel Gondry próbálta rávenni, hogy félmeztelenül táncikáljon az ágyon Mark Ruffalóval az Egy makulátlan elme örök ragyogásá-nak fenti jelenetében, de Dunst megint hajthatatlan volt. Azt nyilatkozta ebben az időben, hogy kizárólag Pedro Almodovár kedvéért vetkőzne le.

Végül nem a spanyol mester, hanem egy viszonylag ismeretlen amerikai rendező, Andrew Jarecki énekelte le róla a ruhát először a 2010-es Véres románc című filmjében. A rövid jelenetben Dunst belép a zuhanyzó Ryan Gosling mellé, és próbál neki vigaszt nyújtani.

Karrierjének legemlékezetesebb meztelenkedős jelenetével Lars Von Trier ajándékozta meg Dunstot. Vagyis inkább a nézőket. A Melankóliá-ban egy erdei tisztáson fekszik éjszaka a színésznő, és a közelgő bolygó fénye a mellére vetül.

"Olyan gyönyörűen van megvilágítva, mintha egy festmény lenne. Még majdnem arról is képes megfeledkezni az ember, hogy meztelen vagyok" - áradozott a színésznő erről a jelenetről. A festményes párhuzam szerintem is megállja a helyét, a pucér Dunstról viszont képtelenség elfelejtkezni, hiába szépek a fények.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates