Charlie Kaufman filmjeit ezer másik közül is ki lehet szúrni. Mindegyik egy keserédes és szürreális utazás az emberi elme mélyére, amelyekhez ráadásul még egyedi látvány is párosul, gondoljunk csak A John Malkovich-menet irodaépületének alacsony mennyezetére vagy az Egy makulátlan elme örökös ragyogása emléktörléseire.

Kaufman mindig arról mesél, hogy a minket körbevevő valóságot mennyire változatos és bizarr módokon érzékeljük, de legújabb filmjével így is nagy meglepetést okozott. Ismerve munkásságát, az Anomalisá-ban az a legváratlanabb, hogy egy stop-motion technikával készített animációs film.

Rosa Tran producer, Tom Noonan, Duke Johnson, Charlie Kaufman és Jennifer Jason Leigh a velencei filmfesztiválonForrás: RIA Novosti/Ekaterina Chesnokova

Kaufman írta a forgatókönyvet, és Duke Johnsonnal együtt rendezte a filmet. A főszereplő motivációs beszédeket tart vállalati dolgozóknak, ám ő maga depressziós, és egy hotelbe érkezve azt érzékeli, hogy mindenkinek ugyanaz az arca, és ugyanazon a hangon beszél. Kivéve egy finom hangú, félénk nő, aki akár még az élete szerelme is lehet. David Thewlis adja a férfi, Jennifer Jason Leigh a nő, Tom Noonan pedig mindenki más hangját.

A bábukat úgy alkották meg, hogy élethűnek tűnjenek, de direkt raktak bele hibákat is. Az összevarrás helyét ott hagyták az arcukon, és a testül tökéletlensége is láthatóvá válik, amikor a két főszereplő levetkőzik. A The Hollywood Reporter szerint ezek a tudatos hibák szívszaggatóan igazivá teszik a filmet.

Kaufman maga sem tudja pontosan, végül miért stop-motion technikával készítették el a filmet - nyilatkozta az író-rendező a The New York Timesnek. Korábban Francis Fregoli álnéven állította színpadra - akkor még élő szereplőkkel - a film forgatókönyvének alapját képező drámát. A színpadi művet egy ritka betegség tünetei inspirálták, a Fregoli-szindrómában szenvedők a környezetükben megjelenő idegenről azt hiszik, hogy valójában egy ismerősük, csak álcázza magát.

Képkocka az Anomalisa című filmbőlForrás: Paramount

A darab elnyerte Dino Stamatopoulos producer (Balfékek) tetszését, aki aztán Duke Johnsonnal együtt éveken át azzal nyaggatta Kaufmant, hogy csináljanak belőle egy animációs filmet. 2012-ben közösségi finanszírozással 400 ezer dollárt szedtek össze a projekthez, ami mind elment az előkészítésre. Az Anomalisa végül 10 millió dollárba került. Két éven át dolgoztak a filmen, egy animátor egy nap maximum két másodpercnyi mozgóképet állított elő.

Az Anomalisa az idei velencei filmfesztiválon debütált, és ahogy a fenti előzetes is büszkén harsogja, a kritikusok imádták. A film még a december 30-i amerikai premier előtt látható lesz Magyarországon a november 25-én kezdődő Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Ez talán még annál is nagyobb meglepetés, mint hogy Charlie Kaufman animációs filmet készített.