Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Léa Seydoux Bond-lányként nem írt filmtörténelmet, ellenben volt már egy olyan maratoni szexjelenete, ami közben mukkanni sem tud az ember. Szépsége attól válik izgalmassá, hogy még akkor is bujkál benne egy kis melankólia, amikor mosolyog. Vetkőzött már királyné fürkésző tekintete előtt, folyóparton a legnagyobb titokban, egyszer még leskelődő öreguraknak is megmutatta a bájait.

#62 - Léa Seydoux (Francia szépség, Plein SudRoses á crédit, Búcsú a királynémtól, Adele élete, Grand Central)

Léa Seydoux örömét leli a változatosságban. Még csak harmincéves, de már a legváltozatosabb szerepekben láthattuk őt: játszott apácát, királynőt, gyémántokért rajongó, könyörtelen bérgyilkosnőt vagy éppen élete nagy szerelmét átélő festőnőt. Rendezte őt Woody Allen, Ridley Scott és Wes Anderson, és már Tom Cruise, Vincent Cassel és Colin Farrell oldalán is feltűnt a mozikban.

Léa SeydouxForrás: Source One

Nem csinál büszkeségi kérdést abból, hogy milyen nagyságú szerepekkel találják meg őt. Néha főszerepet játszik egy francia művészfilmben, máskor meg csak pár másodpercre tűnik fel egy hollywoodi szuperprodukcióban. Ez történt például Quentin Tarantino Becstelen brigantyk-jában. Számára a rendező személye a legfontosabb.

Léa Seydoux és Christoph Waltz a Becstelen brigantykbanForrás: UIP Dunafilm

Már bezsebelt egy Arany Pálmát Cannes-ban, emlékezeteset szívtelenkedett a Mission: Impossible 4-ben és állandóan ott virít a magazinok címlapjain, de a Spectre bemutatásával még a mostaninál is híresebb lesz. A rajongókat azzal hitegette, hogy ez most valami más lesz, különbözni fog a tipikus Bond-lányoktól. Ez sajnos nem teljesült, de azért észbontóan szép a legújabb Bond-filmben is.

Christoph Waltz és Léa Seydoux a SPECTRE című filmbenForrás: Fórum Hungary

Seydoux a 2008-as Francia szépség-gel aratta első szakmai sikereit. A cannes-i filmfesztiválon megválasztották a legjobb feltörekvő színésznőnek, majd megkapta a legnagyobb ígéretnek járó díjat a César-gálán. A filmet már csak azért is érdemes megnézni, hogy rádöbbenhessünk, a fekete hajszín csak még inkább előhozza a színésznőben megbúvó melankóliát. Szerelmi sokszögbe keveredő diáklányként úgy dönt, hogy egy ködös téli délután tökéletes alkalom arra, hogy megmutassa csodás melleit az egyik hódolójának.

Annak idején elragadtatott kritikusunk a felnövéstől féltette: "A kamera csak úgy tapad Seydoux-ra, aki annyira szép és annyira hamvas, hogy a legjobb lenne ezen a ponton megállítani az időt és nem látni a jövőt." Hét évvel járunk a film bemutatója után, és a jövőt ugyan nem lehet megállítani, de a színésznő szépsége egy fikarcnyit sem halványult.

Seydoux-nak sokáig eszébe sem jutott, hogy színész legyen. Operaénekes akart lenni, de félénk természete miatt rá kellett ébrednie, hogy erre a hívatásra nem alkalmas. Öt testvére van, ő volt a legcsendesebb közülük, sokáig pánikrohamok kínozták, és a repüléstől is félt, míg húszévesen el nem döntötte, hogy ez így nem mehet tovább, és jegyet vett egy repülőjáratra.

A színészetben azt szereti, hogy szabadjára engedheti az érzéseit, kifejezheti magát úgy, ahogy azt a való életben nem merné. Nehéz feladatnak tartja, amikor örömtelinek kell mutatkoznia a vásznon. Ehhez képest nem csak hogy őrjítően szexi, hanem teljesen természetesnek is tűnik a 2009-es Plein Sud-ben, amikor a Kasabian zenéjére táncol, és csupán egy kék bugyi, illetve egy piros melltartó takarja el a testét.

Színész úgy lett, hogy beleszeretett egy későbbi kollégájába, akinek aztán elment minden darabjára és filmjére. A férfi azonban csak nem vette észre őt. Erre Seydoux nagyon berágott, és dacosan elhatározta, hogy színészórákat vesz, híres lesz, és akkor majd a férfi fog belé szeretni. A történet folytatását nem ismerjük, a Roses á crédit-ben azonban már őt kívánják a férfiak, és nem fordítva.

Egy pipázó férfi bújik be mellé az ágyba, de Seydoux folyton kacagásban tör ki, aztán pedig két öregember bámulja őt az ablakon keresztül, miközben krémmel kenegeti a meztelen felsőtestét.

Hirtelen nem tudok olyan filmes műfajt mondani, amiből kilógna Seydoux, az viszont biztos, hogy a kosztümös drámák fantasztikusan állnak neki. A Búcsú a királyném-tól Marie Antoinette utolsó napjait mutatja be a felolvasónője szemszögéből. Diane Kruger fennhéjázó királynőként alázza meg és készteti sírásra Seydoux-t az alábbi jelenetben. Kénytelen megválni az összes ruhájától, hogy Marie Antoinette minden porcikáját szemügyre vehesse.

Az Adele életé-nek maratoni hosszúságú szexjelenetéről majdnem olyan sokat beszéltek, mint magáról a Cannes-ban fődíjat nyert filmről. Volt is miről, hiszen ez a rész ritkán látott őszinteséggel és kendőzetlenséggel mutatta meg, milyen az, amikor két egymást szerető, élvezni akaró ember összebújik az ágyban.

Lea Seydoux és Adèle Exarchopoulos ágyjelenetét 2013 legjobbjának választottuk. „Vannak olyan szexjelenetek, amelyek felkavarják az embert, mások felizgatják, megint mások láttán kellemetlenül feszengünk. Néha túl sok, amit látunk, néha kevés. Van, hogy minden hamis, és van, hogy túl plasztikus. Az Adèle élete semmihez sem fogható ereje abban áll, hogy a szexjelenetek láttán az ember semmi ilyesmin nem gondolkodik, hanem egyszerűen csak hihetetlen vágya támad szerelmesnek lenni és egy igazán jót szerelmeskedni” - érvelt Papp Eszter a jelenet kivételes ereje mellett.

Léa Seydoux az Adele élete című filmbenForrás: Vertigo

Grand Central című francia dráma arra ad lehetőséget, hogy napvilágnál és holdfényben is megcsodálhassuk a réten fekvő Seydoux domborulatait. A filmben másvalakinek a menyasszonya, de titkon összejár az atomerőmű egyik munkásával (Tahar Rahim) és a folyópart szerelmeskednek.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates