A Saul fiát most Los Angelesben díjazták

2015.11.12. 10:23

A Saul fia kapta szerdán a 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját, a legjobb rendezésért járó elismerést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át A szarvassá változott fiú című filmjéért.

Röhrig Géza (jobbra) a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

A fesztivál közönsége csütörtökön tekintheti majd meg az Oscar-verseny éllovasának számító Saul fiá-t, A szarvassá változott fiú pénteken kerül bemutatásra. Kálmán László nagykövet, Los Angeles-i főkonzul a szerdai díjátadó szertartást követően az MTI-nek elmondta, hogy a fesztivál másfél évtizedes történetében nem volt még ilyen rangos fogadtatása a magyar mozgóképnek a film fővárosában. Az eseményen jelen volt Michael Barks, a Saul fiá-t Amerikában forgalmazó Sony Classic Pictures társelnöke is.

A Saul fia világpremierje májusban volt a cannes-i filmfesztiválon, ahol megkapta a zsűri nagydíját három további rangos díjjal együtt. A magyar film moziforgalmazási jogait több mint 50 ország vásárolta meg Cannes-ban.

Nemes Jeles filmjét azóta Szarajevóban különdíjjal, Chalons-en-Champagne-ban rendezői díjjal és legutóbb Erdély Mátyást az operatőrök nemzetközi filmfesztiválján, a macedóniai Bitolában a fődíjjal jutalmazták. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Fesztiválszerepléseit kiemelkedő siker övezi folyamatosan: Telluride-ban, Torontóban, New Yorkban és Vancouverben is a legjobb filmek közé sorolták a helyi kritikusok. Nemes Jeles filmjét már több mint kilencvenezren látták itthon a júniusi premier óta, Franciaországban a múlt héten került a mozikba, és néhány nap alatt többen váltottak rá jegyet, mint magyar filmre valaha. Amerikában december 18-án mutatják be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK