Egy valag pénzbe kerül Tarantino merész álma

Aljas nyolcas
Vágólapra másolva!
Quentin Tarantino egy szinte teljesen kihalt mozis technikát támaszt fel azért, hogy az Aljas nyolcas képei teljes gyönyörűségükben pereghessenek a nagyvásznon. A téli western egy olyan különleges nyersanyagra forgott, amelyet a nagyszabású hollywoodi történelmi eposzok forgatásakor használtak, utoljára ötven évvel ezelőtt. Tarantinóék most azon dolgoznak gőzerővel, hogy legyen száz olyan mozi Észak-Amerikában, ahol le is tudják játszani a filmet. Megkérdeztük a magyar forgalmazót, hogy nálunk vajon bemutatják-e 70mm-es kópián az Aljas nyolcast.
Vágólapra másolva!

Quentin Tarantino azt tervezi, hogy december 25-től kilencvenhat amerikai és négy kanadai moziban vetítik az Aljas nyolcas roadshow-változatát. Ez a verzió bevezető zenével indul, lesz benne szünet, és több jelenet tovább fog benne tartani. A legfontosabb különbség a két héttel később mozikba kerülő változathoz képest az, hogy 70 milliméteres film lejátszására alkalmas projektorokkal vetítik majd Tarantino téli westernjét – tudtuk meg a New York Times átfogó cikkéből.

Egy tipikusan gyönyörű beállítás az Aljas nyolcasból Forrás: Fórum Hungary

70 mm-es nyersanyagra elsősorban az ötvenes és hatvanas évek történelmi eposzait forgatták. A divathullám elmúltával a 70 mm-es filmet lejátszó vetítőgépek szükségtelenné váltak, így a mozitulajdonosok megváltak tőlük. Az utóbbi években azonban elindult a 70mm-es film reneszánsza.

2011-ben tizenhat helyen 70 milliméteres kópiáról vetítették a The Master-t, a Csillagok között pedig tizenegy moziban részesült ebben az exkluzív bánásmódban.

Száz technikailag felkészült mozi azonban egyszerűen nem volt Észak-Amerikában, így hogy Tarantino álma valóra váljék, a filmet forgalmazó Weinsten Company már a premier előtt másfél évvel elkezdett szervezkedni. Egy céget azzal bíztak meg, hogy kutasson fel, vegyen meg, és újítson fel minél több 70mm-es moziprojektort. Próbálták titokban tartani, de amikor elterjedt, hogy vetítőgépeket keresnek Tarantino westernjéhez, az addig csak a port gyűjtő berendezések ára hirtelen felment.

A feladattal megbízott Boston Light & Magic nem akart a költségekről beszélni a New York Timesnak, de egy hasonló profilú cég munkatársa úgy számolt, hogy mozinként 60 és 80 ezer dollár közötti összeget kérne a rendszer kiépítéséért. Vagyis egy mozinak 17 és 23 millió forint közötti összeget kell kicsengetnie azért, hogy az elsők között vetíthesse az Aljas nyolcas-t. Ezen felül még a régi technikát üzemeltetni tudó szakembergárdát is fizetnie kell, akiket a Boston Light & Magic képzett ki.

Quentin Tarantino magyaráz az Aljas nyolcas forgatásán Forrás: Fórum Hungary

A Weinstein Companynak jelenleg 120 működőképes 70mm-es vetítőgépe van, de ahhoz, hogy az Aljas nyolcas kifutása után ne porfogónak használják őket megint, az kellene, hogy Tarantino, Christopher Nolan és Paul Thomas Anderson mellett mások is meglássák az extraszéles kompozíciókban rejlő lehetőségeket.

Az Aljas nyolcas hazai forgalmazója, a Fórum Hungary illetékes munkatársa az Origo kérdésére elárulta, hogy Magyarországon nincs olyan vetítőgép, amely le tudná játszani a 70mm-es kópiát, így nálunk nem mutatják be a western roadshow-változatát.