Andy Serkis által alakított Supreme Leader Snoke-ot leszámítva a 12 év rabszolgaság-ért Oscar-díjat nyert Lupita Nyong'o szerepéről lehetett tudni eddig a legkevesebbet. Most azonban J. J. Abrams rendező megerősítette, hogy tényleg ő játssza a Maz Kanata nevű fantázialényt, aki a film végleges plakátján is felbukkant R2D2 mellett.

Maz Kanata a Star Wars: Az ébredő Erő moziplakátjánForrás: Fórum Hungary

Kanata egy kastélyban lakik sok más bűnös előéletű, furcsa lénnyel egyetemben. Több mint ezer éve született, és élete jelentős részében kalóz volt. „Már régóta üzemelteti ezt a késdobálót, ami pont úgy néz ki, ahogy elképzelsz egy galaxis peremvidékén működő kocsmát” - mesélte Abrams a titokzatos karakterről.

Kanatának fontos szerepe lesz a filmben, de pontos előéletét csak a játékokból, könyvekből és egyéb kiadványokból ismerhetik majd meg a rajongók. Az előzetesekben még nem bukkant fel, azonban Abrams elárulta, hogy a hangját már hallhattuk. Nyong’o narrálta a fentebb látható, elsőként kiadott tévészpotot.

Elég sokáig éltem ahhoz, meglássam ugyanazokat a szemeket különböző embereken. Látom a szemeidet. Ismerem a szemeidet - mondja, és közben Rey (Daisy Ridley) tekintetére összpontosít a tévéreklám. Kanata alighanem egy misztikus és bölcs lény lesz a Star Wars legújabb részében, akitől - ahogy Luke Yodától - sokat tanulhatnak majd a fiatalok, és - ha jól bogoztam ki a szövegből - a szemeinek különleges ereje lesz.

Lupita Nyong'o a Star Wars: Az ébredő Erő forgatásánForrás: Fórum Hungary

Nyong’o ott volt a forgatáson, és a többi színésszel együtt játszott, de a karakterét a nő mozgására, mimikájára alapozva motion-capture technikával hozták létre. Így teremtették meg A Gyűrűk Urá-ból ismert Gollamot és A majmok bolygója-sorozat Caesarját is.

Abrams eredetileg bábként képzelte el Kanatát, de amikor letisztult a kép, hogy a karakternek milyen bonyolult dolgokat is kell végrehajtania, inkább a CGI mellett döntött. A Star Wars: Az ébredő Erő-t december 18-tól vetítik a magyar mozik.