Tudja, melyik sztár akart víkendházat csinálni a Parlamentből?

Amerikai rapszódia
Vágólapra másolva!
Melyik pesti utcasarkon próbálja meg Daniel Craig és Eric Bana felelősségre vonni az iszlám terroristákat? Melyik belvárosi bérházban forgott A napfény íze, és ki volt, aki a Parlamentbe akart beköltözni? Ezek mind kiderülnek hétvégén, ha elmegy a Hosszúlépés tematikus városnéző sétáinak egyikére a Zsidó Filmfesztiválon.
Vágólapra másolva!

Lassan alig van Budapestnek olyan szeglete, amely nem szerepelt még mozivásznon, mi is több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy megkeressük, mely filmekben bukkan fel egy-egy ismerős pesti utcarészlet, vagy épp milyen kalandjai voltak a Magyarországon forgató hollywoodi színészeknek nálunk.

Robin Williams a részben Budapesten forgatott Hazudós Jakab című filmben Forrás: InterCom

Ha valaki a filmes anekdotázás közben szívesen sétálna is, itt az alkalom. November 20. és 22. között, a Budapesti Zsidó Filmfesztivál idején három alkalommal is tematikus városnéző túra indul a Hosszúlépés szervezésében, Hollywood Budapesten címmel. A részvétel ingyenes.

Járunk?

A Hosszúlépés csapata néhány évvel ezelőtt indította el különleges városi sétáit, amely ez idő alatt az egyik legérdekesebb, legváltozatosabb budapesti programmá nőtte ki magát. Angol vagy magyar nyelvű sétavezető segítségével indulnak turnusok például temetőkbe, a magyar irodalmi alvilág színhelyeire, ikonikus lakók nyomába vagy kóstolóval egybekötött gasztrosétákra.

A Zsidó Filmfesztivál keretein belül kétféle séta járható végig ingyenesen, előzetes regisztráció után. A Hollywood Budapesten séta három időpontban is megrendezésre kerül a hétvégén. A Hollywoodban elképesztő sikereket elért magyar zsidósághoz kapcsolódó híres forgatási helyszínekre lehet ellátogatni a belváros területén, és az itt megfordult világsztárok Budapesthez fűződő kis anekdotáival és filmjelenetek vetítésével a sétavezetők életre is keltik ezeket a tereket.

Daniel Craig az Anker köz sarkán

A Madách térről indulva rögtön Steven Spielberg München című filmjének képeibe futnak a sétára indulók. Az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett merénylet megtorlásának történetét feldolgozó filmben Eric Bana és Daniel Craig többek közt a Király utca és az Anker köz sarkán igyekeznek felelősségre vonni a tetteseket, de forgatott a stáb az Andrássy úton és a Margitszigeten is.

Hanns Zischler, Eric Bana és Daniel Craig a Margitszigeten a München című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Woody Allen Szerelem és halál című 1974-es vígjátékában a tizenkilencedik századi orosz regények toposzait figurázta ki. Az filmben a szentpétervári operát helyettesíti a mi Magyar Állami Operánk, amely a rendező szerint a legszebb operaház egész Európában.

A Sonnenschein család a bulinegyedben

A híres helyszíneken kívül bepillantást kapnak a sétához csatlakozók a budapesti zsidó közösség mozi- és filmkultúrát formáló szerepébe is, hála többek közt olyan legendáknak, mint a Hollywoodba emigrált Michael Curtiz - született Kaminer Manó -, akinek nem kisebb filmet köszönhetünk, mint a Casablanca.

Paul Henreid és S. Z. Sakall, azaz Szőke Szakáll a Casablanca című filmben Forrás: Mokép

A nagyszabású hollywoodi produkcióktól azonban bőven vissza is kanyarodik útvonal olyan egészen apró, egészen magyar helyszínekre is, mint a Király utcában üzemelő Kispipa étterem, ahol Seress Rezső Szomorú vasárnap című, híresen melankolikus dala megszületett. Úgy tűnik, a Király utca végtelen forrása a helyszínt vadászó filmeseknek: Szabó István A napfény íze című, egy zsidó család három generációját bemutató filmje ugyanis csak pár sarokra forgott az étteremtől, az egyik közeli bérházban.

Ralph Fiennes és Szabó István rendező A napfény íze című filmben Forrás: InterCom

És bár a filmipartól egy kicsit messzebb áll, de a szórakoztatóipartól korántsem: Freddie Mercury 1986-os Budapestre látogató koncertturnéja során szemelte ki magának az Országházat mint kényelmes lakhelyet, majd a hálószobák számának felmérése után rögtön rá is tért az anyagiakra. Ehhez hasonló történetekkel találkozhat az, aki a három nap valamelyikén csatlakozik a sétához.

A másik séta a turisták és tömeg elől rejtve maradt kisebb imaházakba és zsinagógákba vezet el, belesve kicsit a 6-7. kerület ortodox közösségének mindennapjaiba, kulturális tereibe. A sétát 22-én vasárnap tartják, egyszeri alkalommal.

A sétákra regisztrálni ezen az oldalon lehet.