Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Az őzikeszemű Virginie Ledoyen fáradhatatlanul végigmeztelenkedte a kilencvenes éveket, aztán belekóstolt a hollywoodi filmkészítésbe. Ő csábította el Leonardo DiCapriót egy holdfényes éjszakán A partban, ám az álomgyár nem tetszett neki, így inkább visszatért a francia filmekhez, és a megszokott környezetben pucérkodott tovább.

#64 - Virginie Ledoyen (A part, Saint Ange, Hideg víz, Heroines, Augusztus elején, szeptember végén, Telitalálat a szívbe, Jeanne és a tökéletes férfi, Csak egy csók, Búcsú a királynémtól)

Ahogy mostanában Léa Seydoux-ban, úgy két évtizeddel korábban Virginie Ledoyenben látták a legnagyobb francia szexszimbólumok örökösét. Nevezték őt az új Brigitte Bardot-nak, de ő elárulta, hogy leginkább Francois Truffaut múzsájával, Jeanne Moreau-val szeretne versenyre kelni.

Virginie Ledoyen A part című filmbenForrás: InterCom

A kilencvenes évek közepe óta keresett és ünnepelt színésznőnek számított Franciaországban, de a legtöbben a 2000-ben bemutatott A part-ban látták őt először. Egy szívdöglesztő francia turistát alakított, aki Leonardo DiCaprióval együtt úgy gondolja, hogy egy thaiföldi szigeten magát az édenkertet találták meg, és ezt egy holdfényes, tengerparti szeretkezéssel meg is pecsételik.

Ledoyen három ok miatt akart szerepelni a filmben: együtt akart dolgozni DiCaprióval és a Trainspotting rendezőjével, Danny Boyle-lal, illetve imádta a történetet. A filmben már az első megjelenésekor lenyűgözte DiCaprio karakterét, az életben pedig az adaptált könyv írója nyilatkozott róla elismerően: "Pontosan így képzeltem el a francia lányt, amikor írtam a könyvet."

Első hollywoodi filmjével a szó mindkét értelmében a mélyvízben találta magát: DiCaprióval vívott fülledt csókcsatát a víz alatt, és mivel A part az elképesztő világsikert aratott Titanic-ot követte, a sajtó az újdonsült szupersztár és ismeretlen partnerének minden lépéséről beszámolt.

Leonardo DiCaprio és Virginie Ledoyen A part című filmbenForrás: InterCom

Sőt, ha a valóság nem volt elég, hozzá is költöttek: először arról jelentettek meg cikkek, hogy összejött DiCaprióval, aztán pedig már arról lehetett olvasni, hogy gyereket vár az amerikai sztártól. Egyik értesülésnek sem volt valóságalapja. Nem csoda, hogy hamar elege lett Hollywoodból, hiába kapott ajánlatokat dögivel, ő visszatért Franciaországba, és azóta sem szerepelt amerikai produkcióban. "Nem akartam Hollywoodba menni, hogy én legyek a francia lány, aki mindig leveszi a ruháját."

Ledoyen legközelebb a 2004-es Saint Ange című horrorban vetkőzött. Már a beágyazott részletekből is látszik, hogy a Mártírok című botrányfilm rendezőjének korai munkája messze áll a hollywoodi stílustól. A francia színésznőt terhesen láthatjuk zuhanyozni, majd bebugyolált gyerekek gyűrűjében, meztelenül ringatja a csecsemőjét.

Hogy Ledoyennek pontosan mi is volt a gondja a sztársággal, az pontosan kiderül az alábbi néhány mondatából: "DiCaprio élete a tökéletes példa arra, hogyan nem kellene léteznie az embernek. Senkinek nem kívánom az ő életét. Persze hízelgő lehet, hogy minden újságban te szerepelsz, és mindenki a te életedről álmodozik. De igazából nincs mit ezen irigyelni. Láttam, hogy nagy csordákban követik őt az emberek mindenhova, és ezt rettenetesen szomorúnak tartom. Senkinek nem kellene így élnie."

Ledoyent háromszor jelölték a legígéretesebb színésznő díjára a francia Oscarnak nevezett César-gálán, de egyszer sem kapta meg az elismerést. Második alkalommal Olivier Assayas Hideg víz című lázadó fiatalokról szóló filmje miatt izgulhatott, melyben hamvas szépségét is közszemlére tette az akkor még csak tizennyolc éves színésznő: a hidegre ügyet sem vetve pucérra vetkőzött, majd annyi ideig sétál, hogy bőven van időnk megcsodálni domborulatait, illetve azon agyalni, hogy vajon hova is tarthat.

Ledoyen sokáig csak játéknak tartotta a színjátszást, és csak a Hideg víz után lett annyi önbizalma, hogy tényleg színész akarjon lenni. Az önbizalma aztán annyira megnőtt, hogy a kilencvenes évek második felében számos filmben ruha nélkül mutatkozott.

Az 1997-es Heroines-ben tehetséges vidéki lányként ismerjük meg, aztán a szemünk előtt válik szőke, kiábrándult popsztárrá. Sikeres lesz, de közben elhidegül a legjobb barátnőjétől, rákap a drogokra, a beágyazott videóban is egyre szomorúbb meztelenkedéseket láthatunk tőle: szex közben közönyös arcot vág, és pucér tánca is csak egy kétségbeesett gesztus.

1998-ben három filmben is levetkőzött Ledoyen. Assayas Augusztus elején, szeptember végén című remekműve egymáshoz lazán kapcsolódó epizódokból épül fel, és egy fiatal értelmiségiekből álló társaság életét mutatja be. Ledoyen figuráját a főhős (Mathieu Amalric) szende barátnőjeként ismerjük meg a filmben, de aztán a nagy meglepetésünkre egyszer csak kiderül róla, hogy passziója a szadomazo.

A Telitalálat a szívbe című George Simenon-adaptációban Ledoyen kipróbálta magát a végzet asszonyaként: egy tolvajt játszik, aki csáberejével rávesz egy menő ügyvédet, hogy vállalja el a reménytelennek tűnő ügyét. Leydonen már az irodában megvillantja a bugyiját, hamarosan pedig az ágyába is becsábítja a bezsongatott, amúgy házas férfit. A nyugtalanító zenéből mindenki sejtheti, hogy nem lesz jó vége ennek a kapcsolatnak.

A Jeanne és a tökéletes férfi-ben láthatjuk a leginkább felszabadultnak Ledoyent. Az ágyban reggelizik és énekel a barátjával együtt, majd azon nevet, hogy a férfi lekvárt ken a mellére, majd pedig lenyalja onnan. Ez a filmbéli idill azonban múlékonyabb, mint gondolnánk. A férfi HIV-pozitív, és az állapota egyre rosszabbodik.

Virgine Ledoyen hihetetlenül szexi, amikor zavarban van - ez derül ki a Csak egy csók komikus hatású vetkőzős jelenetéből. Két ember veszi le úgy a ruháit az ágy szélén ülve, hogy kezdetben még odapillantani is alig mernek a másikra. Később azért kitörnek a vad vágyak belőlük, megmutatva, hogy hová vezethet akár egyetlen csók.

Léa Seydoux-nak semmi oka nincs rá, mégis irigykedik Ledoyen szépségére a Búcsú a királynémtől című filmben. Egyik éjszaka belopózik hozzá, és még a lepedőt is leveszi róla, csak hogy tüzetesen szemügyre tudja venni a pucéran alvó Ledoyen testét.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates