Vágólapra másolva!
Még csak huszonöt éves, de már háromszor jelölték Oscar-díjra, egyet meg is nyert, a most befejeződött Az éhezők viadala-sorozat főszereplőjeként pedig kamaszok millióinak lett a példaképe. Jennifer Lawrence pár röpke év alatt futotta be ezt az elképesztő kört, vele kapcsolatban mégis az a legmeglepőbb, hogy képes elhitetni az emberrel, hogy hiába lett szupersztár, ő még mindig az a vagány csaj az utcából, aki minden baromságban benne van. És ezt olyan meggyőzően játssza el, hogy akár még igaz is lehet. Íme húsz ok, hogy miért elragadó és utánozhatatlan jelenség Jennifer Lawrence.
Vágólapra másolva!

Elsősorban egy nagyon tehetséges színésznő

Lawrence-t legtöbben Katnis Everdeen megformálójaként és egy szókimondó, hebrencs, nyilvános megjelenéseivel sok mulatságos pillanatot okozó lányként ismerik a világban, de ne feledjük el, hogy ő komoly drámai szerepekben is megállja a helyét.

Jennifer Lawrence a Winter's Bone - A hallgatás törvénye című filmben Forrás: Mokép

Először a 2010-es Winter’s Bone - A hallgatás törvénye című indiedrámában nyújtott, megrendítő erejű alakítása miatt figyeltek fel rá. Egy isten háta mögötti, nyomorúságos helyen felnövő kamaszt alakított, akinek más lehetőség híján családfőként kellett viselkednie. Apja hollétét kutatva bemerészkedett a zárt közösségként létező, a sufniban drogot kotyvasztó családok világába.

Megnyúzott egy mókust

A Winter’s Bone kedvéért egy mókus megnyúzását is bevállalta. A bátyja egyik barátja mutatta meg neki előzetesen, hogy hogyan is kell ezt csinálni, de a felnyitott állat látványától bepánikolt, besietett a házukba, és ott sírt. A forgatásra már összeszedte magát, és megcsinálta ezt a kellemetlen feladatot. Egy helyi vadász tárolt pár mókust a mélyhűtőben, tőle kért el egyet a stáb.

Lovon ülve nőtt fel

Jennifer Lawrence egy pofátlanul vagány csaj. A túlzott harciassága miatt nem engedték játszani a többi gyerekkel, és ezért a lovaglásra kapott rá. Éveken keresztül szinte mindennap elment lovagolni. Nem úszta meg maradandó sérülés nélkül, a farkcsontja torzult el, miután az egyik ló ledobta magáról a színésznőt. Csodálatos lenne egy westernben látni őt. Ez amúgy már majdnem megtörtént, Lawrence is szóba került az Aljas nyolcas női főszerepére.

Jennifer Lawrence és egy ló a Winter's Bone - A hallgatás törvénye című filmben Forrás: Mokép

Mindig jobb kedvre tudja deríteni az embert

A Napos oldal azon kevés romantikus vígjátékok közé tartozik, amit bármennyiszer újra tudok nézni. Tudom, hogy minden alkalommal mosolyogva és meghatódva fogok felállni. Kivételes alkotás, mert ugyan közönségbarát módon teljesül be benne a depressziós tanár és a hangulatingadozásaival az emberekre néha a frászt hozó özvegy szerelme, de a giccset elkerüli. Azt hiszem, karácsony környékén újból meg is nézem.

Jennifer Lawrence és Bradley Cooper a Napos oldal című filmben Forrás: Fórum Hungary

Orra bukott az Oscar-díjátadón

Jennifer Lawrence miatt örökre emlékezetes marad a 2013-as Oscar-díjátadó. Hatalmasat esett ugyanis, miközben lépdelt felfelé a lépcsőn, hogy átvegye a szobrot a Napos oldal-ban nyújtott alakításáért. Pár másodperccel később, már a mikrofon előtt állva egy remek, önironikus poénnal utalt vissza ügyetlenségére:

Később a hobbijává vált az orra bukás, még legalább két nyilvános eseményen esett nagyot.

Beintett az újságíróknak

A díjátadó utáni sajtótájékoztatón azzal lepte meg az újságírókat, hogy egy spontán ötlettől vezérelve a középső ujját mutatta feléjük. Azzal magyarázta a tettét, hogy előtte lecsúszott a feles. Ilyen képet nem fogunk egyhamar látni egy frissen Oscar-díjat kapott színésznőről.

Jennifer Lawrence a 2013-as Oscar-díjkiosztón Forrás: AFP

Sokkot kapott, amikor rányomult Jack Nicholson

Az díjátadó után még mindig nagyon izgatott Lawrence interjút adott, amikor Nicholson besétált a képbe, és a gratuláció mellett kicsit udvarolt is a színésznőnek, aki ettől szinte sokkot kapott. Akkor találkozott életében először az idős színésszel, de még így is futotta tőle egy szellemességre. Amikor Nicholson megjegyezte, hogy "hasonlít egy régi barátnőmre", azzal vágott vissza, hogy "Tényleg? És egy újra nem hasonlítok?"

Felkérte táncolni Jennifer Lopezt

Igazából bármelyik talk show-béli szereplését betehettük volna ide, mindig hihetetlenül szórakoztató a szeleburdi fellépése a színésznőnek. Személyes kedvencem, amikor Jimmy Fallonnal egymás szavába vágva, a másik történetét folyamatosan átírva mesélik el és játsszák el, hogyan kérték fel táncolni egy bulin Jennifer Lopezt.

Majdnem a gyakorlatban is hasznosította az íjásztudományát

Az éhezők viadala miatt hónapokig járt íjászoktatásra. Éppen az edzésről jött haza, amikor gyanús hangokra lett figyelmes a házban. Azt gondolta, hogy betörők vannak nála, ezért a tegezt a hátára a vette, és íjjal a kezében, harcra kész állapotban kezdett el fellépkedni a lépcsőn. Aztán persze kiderült, hogy csak munkások dolgoztak a házban.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész Forrás: Fórum Hungary

Az egyik kedvenc filmje A nagy Lebowski

Lawrence akkor is elbűvölő jelenség, amikor zavarát leplezni képtelen rajongóvá változik át. A 2013-as Comic-Conon Jeff Bridges közelsége miatt tört elő belőle A nagy Lebowski-fanatikus: előbb pánikba esett és elmenekült, majd visszasomfordált, és egy kérdés erejéig átvette a riporter szerepét.

Tolsztojt olvasott az Amerikai botrány forgatásán

Lawrence a gyorskaják és a reality show-k mellett az orosz nagyregényekért is lelkesedik. David O. Russell rendező maga is meglepődött, hogy ez a húszas éveinek elején járó, Kentuckyból származó lány az Anna Kareniná-t olvassa Lev Tolsztojtól a film forgatásának a szüneteiben.

Amerikai botrány Forrás: InterCom

Oda is ment hozzá, és látva, hogy már majdnem a végénél tart, megkérdezte, hogy tart-e már ott, ahol a főhősnő a vonat alá veti magát. Lawrence még nem tartott ott a könyvben, és a fordulat hallatán teljesen megrendült, és sírni kezdett.

Tudja, hol a helye

Minden oka meglehetne rá, de ő nem száll el magától.

- vallotta a saját munkájáról a Napos oldal Oscar-kampánya idején. Mindenki azt kérdezi, hogyan tudok józan maradni, és én erre mindig azt felelem, hogy mire fel legyek beképzelt? Én nem mentem meg mások életét, mint az orvosok, és nem megyek be égő épületekbe, mint a tűzoltók. Én filmeket csinálok.” Öröm olvasni egy ennyire szerény nyilatkozatot egy olyan színésznőtől, akit először húszévesen jelöltek Oscarra.

Fontos ügyek mellé áll oda

Lawrence nem fogyott le Az éhezők viadala kedvéért, és ezzel azt üzente tini rajongóinak, hogy sokféle szépségideál van, nem muszáj csontsoványnak lenni ahhoz, hogy valaki szépnek érezze magát. Legutóbb a színésznők férfi kollégáikhoz képest alacsonyabb bérezése miatt hallatta a hangját, egy hosszú és tanulságos esszében fejtette ki a véleményét.

Jennifer Lawrence Visits a Children's Hospital on Christmas Eve

Imádnivaló, amikor hazudik

Jimmy Fallonnal leültek egymással szemben, és pusztítóan erős pókerarcokat vágtak, miközben a Box of Lies elnevezésű hazudós játékot játszották a lehető legbizarrabb tárgyakkal. Lawrence például rögtön az első tárgytól, a kocsonyába helyezett Rubik-kocka látványától ledöbbent. Nagy élmény lehet társasjátékozni a színésznővel, bár félek, hogy egy Rizikó parti azzal végződne, hogy hirtelen felindultságában leseperné a katonákat az asztalról.

Elragadóan tud mesélni a magányról

Azt hiszi, hogy Lawrence kényelmesen válogathat a neki szimpatikus pasik programajánlatai közül? Nagyon téved! Mióta pár hónapja szakított Chris Martinnal, a Coldplay énekesével, szabadideje jelentős részét egyedült tölti.

Jennifer Lawrence egy átlagos szombat estén Forrás: Fórum Hungary

"Senki nem hív el randizni. A szombat estéimet magányosan töltöm. A férfiak szemét módon viselkednek velem. Tudom, hogy ez honnan ered, próbálnak dominánsak lenni, de ezzel fájdalmat okoznak nekem. Én csak egy lány vagyok, aki azt akarja, hogy kedves legyél hozzá" - kesergett a színésznő a Vogue újságírójának. "Azt érzem, hogy egy olyan fickóval kellene találkoznom, aki az elmúlt öt évben Bagdadban élt, és lövése sincsen arról, hogy ki vagyok én."

Úgy örül az ágynak, mint egy bespeedezett kiskutya

Conan O’Brien talk show-jában mesélt arról, hogy Az éhezők viadala befejező részének promóciós körútja teljesen kimerítette. Országról országra repültek, és napok óta nem tudta kialudni magát rendesen. Érthető hát az öröme a megvetett ágy láttán, de hogy úgy dobálja magát rajta, mintha az ördög szállta volna meg, az még a közismerten hiperaktív Lawrence-től is meglepő. Sikerült úgy kificamítania a lábujját, hogy belerúgott a másik lábába.

Erkölcsi kérdést csinál egy ártatlan csókból

A csókok és szexjelenetek a színészi munka részei, nem kell belülről ismerni ahhoz a filmforgatások világát, hogy tudjuk, egyáltalán nem romantikus körülmények között veszik fel őket. Lawrence mégis teljesen ráparázott, hogy a nős Chris Prattet kell megcsókolnia a Passengers című sci-fi forgatásán, még az anyját is felhívta tanácsért a szexjelenet felvétele előtt: "Ez volt az első alkalom, hogy megcsókoltam egy házas embert, és a bűntudat miatt összeszorult a gyomrom. Tudtam, hogy ez a munkám, de ezt nem tudtam elmondani a gyomromnak."

Chris Pratt és a felesége, Anna Faris idén januárban Forrás: AFP/2015 Getty Images/Michael Buckner

A csodafelmosó feltalálójaként már előre ajnározzák

Eljátszhatna ő bárkit, akkora sztár ő most Hollywoodban. Ő mégis egy furcsa, első hallásra nem moziba kívánkozó szerepre mondott igent. Persze sokkal többről van itt szó annál, mint hogy feltalál egy takarítást megkönnyítő eszközt: az önmaga erejéből boldoguló ember ősi amerikai mítoszát módosították úgy David O. Russell rendezővel, hogy az már a nőkre is vonatkozzon.

Korai lenne még Scorsese és De Niro párosához hasonlítani őket, de annyit azért jegyezzünk meg óvatosan, hogy a harmadik közös filmjüket készítették el, és a Napos oldal és az Amerikai botrány után a Joy-nak is minimum kinéz pár Oscar-jelölés.

Ügyesen használja ki a visszakapott szabadságát

Az éhezők viadala-sorozat végeztével nem ugrott fejest egy újabb franchise-ba, helyette izgalmasan hangzó projektek és egyéni látásmódú rendezők mellett kötelezi el magát. A Chris Pratt-tel közösen forgatott sci-fit már említettük, azután Steven Spielberg felügyelete alatt egy háborús zónákban tevékenykedő fotóriportert fog alakítani.

Jennifer Lawrence és Steven Spielberg 2012-ben a Hollywood Foreign Press Association ebédjén Forrás: AFP/2012 Getty Images/Kevin Winter

Újdonsült legjobb barátnőjével, Amy Schumerrel együtt írnak egy csajos vígjátékot, amiben testvéreket játszanak majd, Darren Aronofsky (A pankrátor, Fekete hattyú) pedig az otthonában, egy üveg bor mellett olvasta fel neki a legújabb forgatókönyvét. Lawrence azonnal igent mondott.