Zágrábból és a lengyelországi  Bydgoszczból is díjjal tért haza a hétvégén a Saul fia. A zágrábi filmfesztiválon az eddig hallott legcukibb nevű elismerést nyerte meg a film, immáron egy Arany Babakocsi-díj is hirdeti a Nemes Jeles László holokausztdrámájának a  nagyszerűségét. Az elnevezés Eizenstein Patyomkin páncélos című filmjének híres lépcsőjelenetére utal.

Röhrig Géza és az Arany Babakocsi-díj ZágrábbanForrás: Zágrábi filmfesztivál

"Nagyon intenzív film, erős fizikai hatást kiváltó emberi üzenettel, amit ritkán tapasztalhatunk filmeknél" - mondta a HINA horvát hírügynökségnek a játékfilm-zsűri tagja, Christophe Thoke német film- és televíziós producer. Zágrábban a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza vette át a díjat, aki a szintén a horvát fővárosban tartózkodó Joseph Gordon-Levittel is összefutott egy közös fotó erejéig.

A lengyelországi Camerimage filmfesztivál harmadik legfontosabb díját, a Bronz Békát Erdély Mátyás operatőr vette át. Az Arany Béka nevű fődíjat Ed Lachman kapta a Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült Carol című leszbikus románc fényképezéséért, az ezüst színű kétéltűvel a decemberben hozzánk is megérkező izlandi Kosok operatőrét tüntették ki.

Erdély Mátyás, Ed Lachman és Sturla Brandt Grøvlen operatőr, a három béka nyerteseForrás: Camerimage Festival

A Saul fia a nagy presztízsű cannes-i filmfesztiválon kapta meg az első díjait, az Arany Babakocsi és a Bronz Béka is jelzi, hogy a film körüli felhajtás azóta sem hagyott alább, és hogy eséllyel pályázik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarra. Nemes Jeles drámája a Star Wars: Az ébredő Erő-vel egy időben, december 18-án debütál az amerikai mozikban.

Frissítés (15:20): Elsiettem a Saul fia hétvégi díjainak összesítését. A hír élesítése óta még két frissen kapott elismerésről szereztünk tudomást: A stockholmi nemzetközi filmfesztiválról a legjobb rendező díját hozta el, az Egyesült Királyságban több városában megrendezett zsidó filmfesztiválon idén először díjazták a legjobb elsőfilmet, a kitüntetést a Saul fiá-nak ítéltek oda.