Elkezdődött. A neves filmes szaklapok közül a Sight & Sound közölte elsőként az év végi toplistáját. A rangsor 186 kritikus szavazatai alapján állt össze, és az olyan kritikus- és közönségkedvencek mellett, mint a Mad Max: A harag útja vagy az Agymanók, a Saul fia is felkerült az év legjobb filmjei közé.

2015 legjobb filmjei a Sight & Sound szerint:

1. The Assassin
2. Carol
3. Mad Max: A harag útja
4. Arabian Nights
5. Ragyogó nekropolisz
6. No Home Movie
7. 45 év
8. Saul fia
9. Amy - Az Amy Winehouse-sztori
9. Beépített hiba
11. Anomalisa
11. Valami követ
13. Phoenix bár
14. Csajkor
14. Hard to Be a God
14. Agymanók
14. Tangerine
14. Taxi Teherán
19. Horse Money
19. A csend képe

Röhrig Géza (jobbra) a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

Elkeserítő látni, hogy a felsorolt húsz filmből hatot egyáltalán nem mutattak be a magyar mozik, és tudomásunk szerint nem is tervezik a behozatalukat. Így például a The Assassin-ról vagy a Carol-ról nehéz lesz eldönteni, hogy valóban jobbak-e, mint a Saul fia.

További két, listán szereplő film csak fesztiválokon volt, illetve lesz látható. Az Uránia mozi két alkalommal levetíti a hétvégén az Anomalisa című egzisztencialista bábfilmet az Anilogue animációs fesztivál keretében.

A Saul fia Oscar-reményei akkor nem halványulnak el, ha az év végi hajrában is a felszínen tud maradni. Ezt úgy tűnik, teljesíti a film: november 24-én a legjobb külföldi filmek kategóriájában jelölték díjra a 31. Independent Film Awards-on, most pedig az első mérvadónak számító toplistán is szerepel, ráadásul az első tízben.

Hungary's Oscar Entry Son of Saul / Saul fia on the cover of The Wrap Magazine Foreign Language Issuehttp://www.thewrap.com/foreign-language

Szerző: Magyar Filmunió2015. november 27.

A The Wrap filmes újság legújabb számának címlapján adott helyet Röhrig Gézának és Nemes Jeles Lászlónak.