Öt napja foglalkoztunk utoljára Az ébredő Erő-vel, és az eltelt időben sem apadt el az új információk áramlása. Kiderült, milyen elvek mentén forgatta le a fénykardpárbajokat J.J. Abrams, milyen rendezőkhöz fordult inspirációért, illetve új, retro hangulatú plakátokat is megcsodálhatunk.

Kylo Ren a Star Wars: Az ébredő Erő-benForrás: Fórum Hungary

Mint szinte minden másban, a fénydkarpárbajok megvalósításában is az eredeti trilógiában látottakat vette alapul a rendező. Abrams szerint az előzményfilmek csörtéi, ahogy haladtak A Sith-ek bosszúja felé, egyre látványosabbá, stilizáltabbá váltak, mintha egy megkoreografált táncot néztünk volna. Abrams ezeknél erőteljesebbnek tartja az eredeti trilógia összecsapásait, mert azok kevésbé voltak virtuózak: Sokkal primitívebb, agresszívebb és keményebb küzdelmeket akartam csinálni, amelyek a gyerekkoromban látott, lélegzetelállító fénykardpárbajokra emlékeztetnek.

Tehát kevesebb szaltót és több elkeseredett csapkodást fogunk látni. Abrams megközelítése magukhoz a karakterekhez is illik, Finn például nagy valószínűséggel a hetedik epizódban kap először fénykardot a kezébe, nehezen lenne hihető, ha rögtön mesteri trükkökkel tenné ártalmatlanná az ellenfeleit.

Abrams arról is mesélt az Empire magazinnak, hogy mely rendezőktől nézett felkészülésképpen filmeket. A lista meglepő nevet is tartalmaz:

  • Kuroszava Akira
  • John Ford
  • Terrence Malick

Kuroszava emlegetése a legkevésbé meglepő, hiszen már George Lucas is bevallottan merített a japán rendező Rejtett erőd című kalandfilmjéből. John Ford westernjei megkerülhetetlenek egy amerikai rendező számára, Malick vizuális költeményei viszont nagyon messze állnak a blockbusterek világától. Finn és Rey egy búzamezőben kergetik majd egymást, aztán hemperegnek? Közben a csapongó gondolataikat hallhatjuk? Annyit árult el Abrams, hogy a Malick filmjeire jellemző „erőteljes nyugalmat” tanulmányozta. 

Retro hangulatú plakátokat adtak ki a filmhez a hétvégén, az egyikre még a hajtások nyomait is odarajzolták.

A Star Wars: Az ébredő erő moziplakátjaForrás: Fórum Hungary

A másik kettőt itt nézheti meg.