Alig szólalt meg nő az első három Star Warsban

2015.12.02. 11:18

A Star Wars: Az ébredő Erő-ben Leia hercegnő az ellenállás magas rangú tisztjeként tér vissza, és Rey személyében egy új, erős női karaktert is kapunk. Már az előzetesek alapján is úgy tűnik, hogy a hetedik epizód illeszkedik abba az örvendetes hollywoodi trendbe, hogy a női karakterek nem csupán díszletek a filmekben, nem sóhajtoznak, míg a férfiak harcolnak, hanem tevékeny részt vállalnak a történet alakításában.

Carrie Fisher az eredeti Star Wars-trilógiábanForrás: InterCom

Az eredeti trilógiában is ott volt Leia, de ha őt kivesszük a három filmből, siralmas képet kapunk. a Vulture utánajárt, hogy Luke testvérét nem számítva, hány szöveggel rendelkező női karakter szerepelt az Egy új remény-ben, A birodalom visszavág-ban és A Jedi visszatér-ben.

Mindegyik részre egy nő jutott: a negyedikben Luke nevelőanyja, Beru néni beszélt, az ötödikben egy ismeretlen nevű lázadónak hallhatjuk a hangját, a hatodik epizódban pedig Mon Mothma tartott eligazítást a lázadóknak. Ha Leia mondatait nem számítjuk, mindössze hatvanhárom másodpercnyi női beszéd van az első három Star Wars-filmben.

Rey beemelésével ez a szám biztos magasabb lesz a hetedik epizódban, de így is vannak azért dolgok, amik nem változtak Hollywoodban – derült ki a Good Housekeeping Carrie Fisherrel készített interjújából:

„Nem engem akartak szerződtetni, hanem csak a testem háromnegyedét. Egy olyan iparágban dolgozom, ahol minden a súlyról és a kinézetről szól. Ez nagyon nincs így rendben. Akár azt is mondhatnák, hogy fiatalodjak meg, mert persze az is ilyen könnyen menne.”

Carrie Fisher a Star Wars: Az ébredő Erő című filmbenForrás: Fórum Hungary

Az ötvenkilenc éves Fisher több mint tizenöt kilót adott le a stúdió kérésére: „Azt tettem, amit mindenki más is, kevesebbet ettem és többet edzettem!” A Star Wars: Az ébredő Erő december 18-tól lesz látható a magyar mozikban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK