A Mad Max és a Saul fia a két legkirályabb film az idén

2015.12.02. 15:48

Nyilvánosságra hozta díjazottjainak listáját a New York-i székhelyű, nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures. Az 1909-ban alapított filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló non-profit szervezet a Mad Max: A harag útjá-t választotta meg az év legjobb filmjének, a Saul fiá-t pedig a legjobb külföldi film díjával tüntette ki.

Képkocka a Mad Max: A harag útja című filmbőlForrás: InterCom

Nem éppen az Akadémia ízlése szerint való a posztapokaliptikus hajszafilm, de ha továbbra is kitömik díjakkal George Miller alkotását, akkor még az is megtörténhet, hogy komoly tényezővé lép elő az Oscar-versenyben. A Mad Max esélyeit növeli, hogy a National Board of Review által az év legjobbjának kikiáltott filmet az elmúlt tíz évben kilencszer Oscarra is jelölték a legjobb film kategóriájában, kétszer pedig haza is vitte a szobrot. A 2007-es Nem vénnek való vidéket és a 2008-as Gettómilliómost az NBR és az Akadémia is az év legjobb filmjének tartotta.

Az NBR legutóbb 1982-ben díjazott magyar alkotást, abban az évben Szabó István Mephistó-ját választották meg az év legjobb külföldi filmjének. A Saul fia most az osztrák Goodning Mommy-t, a német Phoenix bár-t, az olasz Mediterraneá-t, a brazil The Second Mother-t és az ukrán The Tribe-ot utasította maga mögé.

És ez csak egy elismerés a sok közül, amelyet a Saul fia, illetve a rendezője begyűjtött az utóbbi napokban. Sight & Sound nevű rangos szaklap 168 kritikus szavazatai alapján 2015 legjobb filmjei közé sorolta a Saul fiá-t, a Variety nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek névsorát, a tíz ígéretes rendező közé Nemes Jeles Lászlót is beválogatták.

Röhrig Géza a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

Az NBR díjazottjai közül meglepő módon kimaradt A visszatérő és a Joy, az Aljas nyolcas viszont két kategóriában is győzedelmeskedett. A nyertesek teljes listáját itt találja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK