Szerdán kilencvenéves korában elhunyt Gabriele Ferzetti, a hatvanas évek meghatározó olasz színésze, aki leghíresebb alakítását Michelangelo Antonioni A kaland című remekművében nyújtotta.

Monica Vitti és Gabriele Ferzetti A kaland című filmbenForrás: Mokép

Közel hét évtizedes karrierje során több mint 160 filmben szerepelt. Ő volt a mozgássérült vasútmágnás Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat című legendás westerjében, az általunk minden idők legjobb James Bond-filmjének kikiáltott Őfelsége titkosszolgálatában című epizódban a Draco nevű gengszterfőnök játszotta, John Huston A Biblia című háromórás eposzában Lót szerepében láthattuk, de ismerős lehet Az éjszakai portás című 1974-es drámából.

Gabriele Ferzetti a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmbenForrás: Mokép

Legutóbb a Tilda Swinton főszereplésével készült 2010-es Szerelmes lettem-ben alakította a haldokló családfőt, aki a fia és az unokája között osztotta szét a birodalmát a filmben. Ezt a figurát állítólag a Fiat-birodalom ura, Gianni Agnelli alapján mintázták.

Gabriele Ferzetti, Alba Rohrwacher és Tilda Swinton a Szerelmes lettem című filmbenForrás: Szuez Film Kft.

Antonioni először az 1955-ös A barátnők című filmjében rendezte Ferzettit, de együttműködésük csúcsa az öt évvel későbbi A kaland volt, amelyben a színész egy megrögzött nőcsábászt játszott, aki felesége és ismerősei társaságában hajókázni indul a Lipari-szigetek körül. A kaland-ot a cannes-i premierjén még kifütyülték, de később hatalmas kritikai siker lett, a New Yorker befolyásos kritikusa, Pauline Kael az év filmjének választotta 1960-ban, és évtizedek óta megkerülhetetlen klasszikusként tartják számon.