Mindenki el van ájulva az új Tarantino-filmtől

2015.12.03. 12:58

Még több mint négy hét van hátra az Aljas nyolcas amerikai bemutatójáig, de Quentin Tarantino második westernfilmjét már levetítették az újságíróknak, hogy azok alaposan rákészülhessenek a recenziókra, illetve rárakhassák a filmet az évvégi listáikra. Egyelőre embargó van hatályban, a kritikákat csak december 21-én szabad majd kirakni, de azok, akik már megnézték az Aljas nyolcas-t, a tiltás ellenére sem bírják magukban tartani a véleményüket. Gyakorlatilag mindenki odáig van a filmért, a Twittert és a Facebookot ellepték az óvatosan megfogalmazott ujjongások.

Tim Roth, Kurt Russell és Jennifer Jason Leigh az Aljas nyolcasbanForrás: Fórum Hungary

"Az Aljas nyolcas az a fajta film, ami első nézésre is fantasztikus, de másodikra még annál is ezerszer jobb" - írja az Uproxx szerzője, Mike Ryan. Más bonyolult hasonlatokkal próbálja összefoglalni az élményt: a Rolling Stone-os David Ehrilch szerint olyan, "mintha A dolog egy korai John Ford-filmben öltött volna testet" a Guardiannek és a Vanity Fairnek dolgozó Jordan Hoffman pedig Agatha Christie és a Halálbiztos ötvözetét látta meg benne. Ez utóbbi még azt is hozzáteszi, hogy bárcsak egy órával hosszabb lenne, ami már önmagában is egy erős méltatás, tekintve, hogy a 175 perces, úgynevezett roadshow-változatot mutatták meg a sajtónak.

Samuel L. Jackson és Walton Goggins az Aljas nyolcasbanForrás: Fórum Hungary

A színészi alakítások közül Jennifer Jason Leigh és Walton Goggins munkáját többen is kiemelik, de nagy az egyetértés abban, hogy Samuel L. Jackson viszi a prímet, akit Ehrlich egyenesen "nemzeti kincs"-nek kiált ki. Már többször emlegettük, hogy a "sötét, véres és ördögien vicces" film látványvilága is nagyon különleges lesz, ugyanis Robert Richardson operatőr az utoljára a hatvanas évek nagy bibliai eposzaiban használt 70mm-es nyersanyagra vette fel. "Hihetetlen a fényképezés, a vászon minden egyes centiméterére rátapad majd a szemed" - örvendezik Kristopher Tapley a Variety-től.

A galaxis őrzői rendezője, James Gunn még félkész állapotban látta a filmet pár hónappal ezelőtt, ennek ellenére azt írja róla, hogy valószínűleg az idei kedvence, és talán Tarantino legjobb filmje eddig. Nem akar sok mindent elárulni a filmről, mert szerinte jobb úgy beülni rá, hogy semmit nem tud előre az ember, viszont határozottan javasolja, hogy a 70mm-es változatban nézzük meg, mert nagyon megéri a pár dollárral magasabb jegyárat.

Nekünk, magyaroknak sajnos erre nem lesz lehetőségünk (itthon egyetlen mozi sem rendelkezik 70mm-es vetítővel), de a fapadosabb verzióban január 7-től meggyőződhetünk róla, hogy tényleg akkora királyság-e az új Tarantino, mint ezek az emberek állítják.

Mindenesetre én is beszéltem valakivel, aki már látta az Aljas nyolcas-t, és ő azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a filmtörténet egyik legemlékezetesebb szopása van benne. Egy újabb ok, ami miatt kíváncsian várhatjuk a filmet!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK