Nyolcvanöt éves korában elhunyt Robert Loggia, a sokoldalú amerikai karakterszínész, aki félelmetesen kiszámíthatatlan volt brutális maffiózóként David Lynch Útvesztőben című filmjében, ugyanakkor aranyosan ugrált Tom Hanksszel együtt méteres zongorabillentyűkön egy játékboltban a Segítség, felnőttem! című vígjátékban.

Robert Loggia az Útvesztőben című filmbenForrás: Budapest Film

A Jeff Bridges és Glenn Close főszereplésével készült 1986-os Kicsorbult tőr című thrillerben magándetektívet játszott, azért az alakításáért Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. Három évvel korábban A sebhelyesarcú-ban ő volt Frank Lopez drogbáró, aki Al Pacino Tony Montanájának mentora lett.

Al Pacino és Robert Loggia A sebhelyesarcúbanForrás: Mokép

Elképesztően sokat dolgozott, 1951-es színészi debütálása óta 229 filmben és tévésorozatban tűnt fel. Játszott Stallone Túl a csúcson című szkanderos filmjében, magasrangú katonatiszt volt A függetlenség napjá-ban, de emlékezhetünk rá A Prizzik becsületé-ből, A Rózsaszín Párduc-sorozat több részéből, illetve a Piedone Egyiptomban című Bud Spencer-filmből.

Robert Loggia és Tom Hanks a Segítség, felnőttem! című filmbenForrás: UIP Dunafilm

A hetvenes-nyolcvanas években számtalan amerikai tévésorozatban kapott szerepet: Kojak, Starsky és Hutch, The Six Million Dollar Man, Columbo, Charlie angyalai, Magnum, ez utóbbinak két részét rendezte is. A kétezres évek közepén a Maffiózók című HBO-sorozat ötödik évadában Feech La Mannát, a rettegett gengsztert játszotta, aki még Tony apjával és Juniorral együtt kezdte az ipart.

Azokat pedig, akik nem biztosak abban, hogyan kell kiejteni Robert Loggia nevét, ő maga igazította el alaposan a Family Guy egyik részében.