Vasárnap Los Angelesben elhunyt Holly Woodlawn transznemű színésznő, aki Andy Warhol Trash és Women in Revolt című filmjeinek a főszereplője volt a hetvenes években. A 69 esztendős színésznő daganatos betegség következtében halt meg - írta a BBC News.

Holly Woodlawn 2011-ben MiamibanForrás: AFP/2011 Getty Images/Marc Serota

Puerto Ricóban született Haroldo Santiago Franceschi Rodriguez Danhakl néven, amelyet akkor cserélt a Woodlawnra, amikor 15 évesen elhagyta otthonát és stoppal New Yorkba utazott. Ezt az utazását Lou Reed is megénekelte a Walk On The Wild Side című legendás számában:

"Holly came from Miami FLA
Hitchhiked her way across the USA
Plucked her eyebrows on the way
Shaved her legs and then he was a she
She said, hey babe, take a walk on the wild side"

Trash-béli partnere Joe Dallesandro a Facebookon a közelmúltban arról írt, hogy meglátogatta Woodlawnt, akiről egy hospice intézményben gondoskodtak halála előtt. A filmben, amelynek producere Warhol volt, rendezője pedig Paul Morrissey, egy New Yorkban élő párt alakítottak.

Holly Woodlawn és Joe Dallesandro egyik közös jelenete a Trash című filmben

2007-ben a Guardiannek adott interjújában Woodlawn arról beszélt, hogy nagyon örült a rövid hírnévnek, amelyet a Warhol-filmek szereplőjeként szerzett.

Úgy éreztem magam, mint Elizabeth Taylor - idézte fel, hozzátéve, akkor még nem gondolt rá, hogy a hírnév elillan, viszont élvezte a hirtelen jött sztárságot, mint mondta: "mesés volt".

Azt is elárulta, hogy már a hatvanas években eldöntötte, nem vállalja a nemváltoztató műtétet. Bár nem lett belőle fősodorbeli sztár, a kilencvenes években is megjelent olyan független filmekben, mint a Twin Falls Idaho vagy a Billy's Hollywood Screen Kiss, illetve játszott a Transparent című Golden Globe-díjas amerikai tévésorozatban is, amelyben egy Los Angeles-i apa bevallja családjának, hogy transznemű.