A Dínó tesó lehet a Pixar első bukása

2015.12.09. 15:52

Iparági elemzők szerint a Dínó tesó című rajzfilm lesz az első veszteséges Pixar-produkció. A stúdió idáig arról volt híres, hogy akármihez nyúlt, az arannyá változott. A Toy Story 3 például 1,1 milliárd dollárt termelt világszinten, az idén bemutatott Agymanók 851 millió dollárnál jár.

A Dínó tesó 200 millióba került, 150 milliót költöttek marketingre, a Variety által megszólaltatott elemzők szerint a rajzfilmnek legalább 500 milliót kell elhoznia ahhoz, hogy nullszaldós legyen a befektetés.

Spot és Arlo, a Dínó Tesó két főszereplőjeForrás: Fórum Hungary

A félmilliárd dollártól pedig még messze jár a Dínó tesó: világszinten eddig 131,9 millió dollárt termelt. A filmet két hete mutatták be Amerikában, nálunk december 3. óta van műsoron, sok országban, például Kínában még be sem mutatták, így még jelentős mértékben fog növekedni a bevétel.

A vészharangot azért lehet már most megkongatni, mivel amellett, hogy a Dínó tesó első hétvégi bevételei elmaradnak a Pixar által megszokottól, még a nézettsége is sokkal meredekebben csökken, mint mondjuk az Agymanók-ké.

A főként egy kislány fejében játszódó rajzfilm 90 millióval rajtolt el Amerikában, majd a második hétvégén 42,1 százalékkal csökkent a bevétele. A Dínó tesó ehhez képest 39,1 millióval nyitott, a következő hétvégén 60,9 százalékkal csökkent a film iránti érdeklődés. Ha ez így folytatódik, hamar ki fog kopni a mozik műsoráról a legújabb Pixar-mű, ráadásul jövő héten jön a Star Wars: Az ébredő Erő, ami le fogja nyúlni a dinóktól az IMAX-vásznak nagy részét.

Képkocka a Dínó tesó című filmbőlForrás: Fórum Hungary

Tizenhat világsiker után a Dínó tesó lehet a stúdió első olyan filmje, amely csak a DVD kiadásával, a televíziós sugárzásokkal hozhatja majd vissza az árát.

A vártnál szerényebb fogadtatásban szerepet játszhat, hogy 2015 az első olyan év, amikor két Pixar-produkció is mozikba került, illetve a film kritikái sem voltak annyira túláradóan lelkesek, mint például az Agymanók esetében. Mi „óriási mellényúlás”-nak neveztük az őslényes mesét, és óva intettük attól a szülőket, hogy az óvodás gyerekeiket elcipeljék rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK