Az egyik ámulatból a másikba esünk a High-Rise című disztópia céltudatosan épitkező promóciós kampányát látva. A film előző trailere még leginkább egy reklámra hasonlított, melyben Tom Hiddleston népszerűsítette a címbéli luxustoronyházat. A közelgő káoszra csak finom utalások történtek. A legújabb előzetes azonban már egyáltalán nem rejti véka alá, hogy valami nagyon nincs rendben a toronyházban. Az alsóbb szinteken élőkben nagy indulatok kavarognak, míg a felsőbb emeletek lakói álarcosbálokkal múlatják az időt.

Az előzetes egy képileg lenyűgöző, cinikus társadalmi parabolát ígér, melyben vérengzésbe fullad a Jeremy Irons által játszott tervező utópisztikus álma. A gazdagok hiába élnek elszigetelve, dekadens életvitelük elégedetlenséget szül, majd konkrét harcok robbannak ki a toronyházban. Az alaphelyzet bizonyos értelemben hasonlít a Snowpiercer-ben látottakhoz, csak itt nem horizontálisan, vagonokra osztva különül el a társadalom, hanem vertikálisan, emeletekre bontva, vagyoni helyzetük szerint rétegződnek a lakók. 

Elisabeth Moss és Tom Hiddleston a High-Rise című filmbenForrás: StudioCanal

Tom Hiddleston játssza az új lakót, aki a felsőbb szintek dőzsölésébe, és az alsóbb szintek nélkülözésébe is belekóstol, és látva a sok igazságtalanságot benne is egyre csak nő a düh. Ritka az ilyen előzetes, amelynek minden képe külön-külön is csodálnivaló, egymás után rakva pedig mérhetetlenül felcsigázza a kíváncsiságunkat. Vajon elpattan majd valami Hiddlestonban és nekilát pusztítani?

Loki megformálója mellett Elizabeth Moss, Sienna Miller és A hobbit-trilógiából, illetve a Halálos iramban hatodik részéből ismert Luke Evans is felbukkan a J.G. Ballard azonos című regényéből készült filmben (az ő másik könyvéből csinálta Cronenberg a Karambol című remekművét). Ben Wheatley rendező eddigi filmjei nem adták könnyen magukat, a Halállista című thriller a Vérturisták című morbid vígjáték is elsősorban fejvakarásra késztetett, hosszantartó elmélkedésre, hogy mit is láttam tulajdonképpen.

A High-Rise-t március 18-án mutatják be Angliában, magyar premierre nem vennénk mérget. Wheatley filmjeiből eddig csak a Vérturisták került nálunk rendes moziforgalmazásba.