Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Az új Brigitte Bardot-nak is hívott Ludivine Sagnier elbűvölte Amerikát, de ő hátat fordított a hollywoodi szerepajánlatoknak, és inkább megmaradt a francia filmeknél. Leghíresebb szerepében csak nagy ritkán kapott fel magára ruhát, egy medence partján napozott, és kergette őrületbe csapodár viselkedésével Charlotte Ramplingot és a kertészt. Vincent Cassel hálótársaként az is kiderült róla, hogy nemcsak szőkén, de barna hajszínnel is káprázatos jelenség.

#68 - Ludivine Sagnier (Swimminng Pool, A kis Lili, Halálos közellenség)

Ludivine Sagnier életében vízválasztó volt a 2003-as esztendő. Két filmmel, a Swimming Pool-lal és A kis Lili-vel szerepelt a cannes-i fesztiválon, a nemzetközi sajtó felkapta, és ahogy azt minden feltörekvő fiatal francia szőke színésznővel megteszi, kikiáltotta az új Brigitte Bardot-nak.  Az összehasonlítás egy berögzült újságírói rutin volt, pár évvel később Léa Seydoux-val is megtörtént ugyanez, de ettől függetlenül a mesés domborulatokkal bíró Sagnier rászolgált az elnevezésre.

Ludivine Sagnier a Swimming Pool című filmbenForrás: Budapest Film

A Swimming Pool-ban jelenetei nagy részében csak parányi rövidnadrágot visel - vagy még annyit sem. Olyan természetességgel meztelenkedett, mintha ő tényleg csak kivételes alkalmakkor húzna magára ruhát. A Playboynak elárulta, hogy ez bizony színészet volt, ő sokkal félénkebb ennél:

„A kamera előtt sokkal magabiztosabb vagyok, a karakter bőrébe, a smink mögé bújva sokkal messzebb tudok elmenni, mint a való életben. A szex eljátszása fájdalmas feladat, mert ugyan csak színleled, de ettől még nem ahhoz kerülsz közel, akivel ezt valóban szeretnéd csinálni. A jelenet után már rohan is az ember a zuhanyzóba, hogy mindent lemosson magáról.”

A vallomást olvasva csak még jobban lehet csodálni Sagnier átváltozását Francois Ozon rideg, a valóságot a képzelettel keverő thrillerjében. Egy szabad szellemű, gátlások nélküli lányt játszik, aki egy dél-franciaországi nyaralóban éldegél és a nyugalomra vágyó lakótársa (Charlotte Rampling) legnagyobb bosszúságára egyéjszakás kalandokba bonyolódik, bulizik és még az ingatlan kertészét is elcsábítja.

Ugyanebben az évben Csehov Sirály című darabján alapuló A kis Lili című drámában is levetkőzött a francia színésznő. Idilli környezetben, egy zöld színekben pompázó tisztáson gabalyodik össze egy fiúval, és élvez nagyokat a fűben fekve. Iszonyatos ereje a tekintetének, ahogy néz, attól még a képernyő előtt ülve is megremeg az ember.

A Swimming Pool-t Amerikába is elkísérte a színésznő, ahol 2003 egyik legsikeresebb külföldi filmje lett, tízmillió dollárt termelt. Ajánlatokkal kezdték bombázni, de Léa Seydoux-val ellentétben ő megrettent Hollywoodtól, és inkább visszatért Franciaországba. Egy lónak érezte magát Hollywoodban, akinek a fogait nézegetik. Ha igent mond valamelyik szerepre, most könnyen lehet, hogy nagyságrendekkel több embernek csengene ismerősen a neve.

Sokan mondták neki, hogy ez volt élete legrosszabb döntése. A nemzetközi filmsztárság helyett családot alapított, színházban játszik, és a mai napig rendszeresen tűnik fel francia filmekben. A 2008-as Halálos közellenség című gengszterfilmet a magyar mozik is bemutatták, és kiderült belőle, hogy Sagnier barna hajjal is káprázatos. A mulatságos kinézetű, majdnem teljesen kopasz Vincent Casselen lovagol, és nagy átéléssel ismételgeti a férfi nevét. Rettentően hálásak lehetünk Sagniernek, hogy eszméletlen alakját, gömbölyded melleit többször is a filmművészet szolgálatába állította.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates