A Saul fia bent van az Oscar-döntőben

A Saul fia aloldala a Sony Picture Classics honlapján
Vágólapra másolva!
A Saul fia című magyar holokausztdráma is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján. Nemes Jeles László rengeteg díjat nyert munkája többek közt a Mustang című francia, a Legújabb testamentum című belga és a Labyrinth of Lies című német filmmel van versenyben az Oscar-jelölésért.  
Vágólapra másolva!

A Saul fia hosszú idők óta az első olyan magyar film, amelynek nagy esélye van Oscar nyerni. Most ismét egy komoly lépést tett a díj irányába, felkerült a legjobb idegen nyelvű filmek rövidített listájára. A kategória végleges névsora január 14-én alakul ki, aznap választják ki a gálán versenyző öt filmet a most kihirdetett kilenc alkotásból. A február 28-i Oscar-díjátadót itthon a Duna TV közvetíti.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

Magyarország utoljára 2013-ben A nagy füzet-tel képviseltette magát a kilences listán. Szabó István Hanussen című alkotása óta nem jelöltek magyar filmet Oscarra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Egy huszonhat éve tartó rossz sorozatot törhet meg Nemes Jeles László filmje, amennyiben ott lesz a kategória öt végső jelöltje között.

A Saul fia a májusban tartott cannes-i filmfesztiválon robbant be a köztudatba, három díjat kapott, közülük a zsűri nagydíja volt a legfontosabb. Már egészen korán, júniusban bejelentették, hogy Nemes Jeles László alkotását jelöli Oscarra a Filmalap.

Félő volt, hogy a film körüli nyüzsgés alábbhagy, és a versenybe később becsatlakozó, friss alkotások kiütik a versenyből. Ez nem így történt, gyakorlatilag nem találni olyan előrejelzést az interneten, amely ne jósolta volna meg a Saul fia felkerülését a rövidített listára, és ami még ezeknél is fontosabb, Nemes Jeles László alkotása kitartóan gyűjtögeti a díjakat és jelöléseket. Legutóbb a Golden Globe-jelölésének lehetett örülni.

Röhrig Géza és Nemes Jeles László Forrás: AFP

A Saul fia ráadásul nem csupán a legjobb idegen nyelvű film kategóriájának az egyik éllovasa, hanem arra is megvan az esélye, hogy a fő kategóriákban is jelölésekhez jusson. Az már tényleg világszenzáció lenne, ha Röhrig Géza nevét Leonardo DiCaprio és Matt Damon mellett olvashatnánk, vagy Erdély Mátyás operatőr egy listára kerülne Roger Deakinsszel, de most maradjunk a földön, és örüljünk annak, ami már biztosan megvan: a Saul fia ott van a legjobb idegen nyelvű filmek kilences listáján.

Az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyben maradt alkotások:

Belgium: Legújabb testamentum (Jaco Van Dormael)
Kolumbia: A kígyó ölelése (Ciro Guerra)
Dánia: A War (Tobias Lindholm)
Finnország: The Fencer (Klaus Härö)
Franciaország: Mustang (Deniz Gamze Ergüven)
Németország: Labyrinth of Lies (Giulio Ricciarelli)
Magyarország: Saul fia (Nemes Jeles László)
Írország: Viva (Paddy Breatnach)
Jordánia: Theeb (Naji Abu Nowar)

Pár hete egy cikkben összefoglaltuk, hogy mely filmek orozhatják el az Oscar-díjat a Saul fiá-tól. A mi listánkon is szerepelt a Mustang és a Labyrinth of Lies, ettől a két filmtől lehet a leginkább tartani.