Nehéz helyzetbe kormányozta magát a Disney. A Star Wars: Az ébredő Erő-t akkora felhajtás előzte meg, olyan magas bevételt jósoltak neki előzetesen, hogy tulajdonképpen csak akkor nevezhetjük sikeresnek a hetedik epizód bemutatóját, ha minden idők legjobb hétvégi eredményét éri el. Ezt az őrült várakozást Amerikában beteljesítette a film, világszinten viszont hétmillió dollár hiányzott neki a rekorddöntéshez.

Ennyi pénzből vajon mennyi lézerpisztolyt vehetnének Han Solóék? - Daisy Ridley és Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő Erő című filmbenForrás: Fórum Hungary

J.J. Abrams főleg nosztalgiára építő Star Wars-epizódja 238 millió dollárt gyűjtött Amerikában, és ezzel felülmúlta a Jurassic World 208,8 milliós nyitóhétvégi rekordját.

Világszintén viszont még mindig a dinós film hozta össze a legtöbb pénzt egyetlen hétvége leforgása alatt. A Jurassic World 524 millióval zárta az első hétvégét, míg Az ébredő Erő 517 milliónál állt meg, de úgy, hogy a világ második legnagyobb piacán, Kínában még nem mutatták be a hetedik epizódot.

A Jurassic World 99 milliót szedett össze Kínában a nyitóhétvégén, legalább ugyanennyit Az ébredő Erő-re is elköltöttek volna a távol-keleti ország lakói a bemutató első napjaiban. Ha ezt most tehették volna meg, a világ legjobban nyitó filmjévé lépett volna elő a hetedik epizód.

A Jurassic World a nagy vetélytársa Az ébredő Erőnek.Forrás: UIP Dunafilm

Már a csütörtök éjszakai vetítések 57 milliós bevételénél látszódott, hogy ebből nyitóhétvégi rekord fog születni Amerikában. Most sorra vesszük, hogy eddig milyen fontosabb rekordokat állított be a Star Wars: Az ébredő Erő a tengerentúlon, zárójelben az eddigi csúcstartót írtuk le:

  • Legtöbb bevétel csütörtök éjszaka: 57 millió (Harry Potter és a Halál ereklyéi - II. rész:  43,5 millió)
  • Legnagyobb nyitópénteki bevétel: 120,5 millió (Harry Potter és a Halál ereklyéi - II. rész: 91 millió)
  • Legtöbbet hozó decemberi nap: 120,5 millió (A hobbit: Váratlan utazás: 37,1 millió)
  • Legjobb december nyitóhétvége: 238 millió (A hobbit: Váratlan utazás: 84,6 millió)

A pénteki 120,5 millióval a Star Wars 7 lett az első film, amely egy nap alatt összeszedett 100 millió dollárt. Szombaton és vasárnap azonban már nem tudta megverni a Jurassic World-öt. A dinós film 69,6 milliót, illetve 57,2 milliót, míg Az ébredő Erő 68,7 milliót, illetve 48,8 milliót szedett össze a hét két utolsó napján.

Nyugodtan gratulálhatnak egymásnak - Harrison Ford és J.J. Abrams a Star Wars: Az ébredő Erő premierénForrás: AFP

Mi következik most? A Star Wars 7 jelenleg a 141. a legtöbb pénzt hozó filmek listáján, ebben a rangsorban fog minél előrébb törni. A csúcson az Avatar áll 2,8 milliárd dollárral, a nagy vetélytárs, a Jurassic World pedig a harmadik 1,7 milliárd dollárral.

Fel van adva a lecke a trilógia további részeinek, illetve az önálló Star Wars-filmeknek. Nem szabad sokkal lemaradniuk Az ébredő Erő nyitóhétvégi eredményeitől, különben máris azt lehet majd mondani, hogy az emberek már nem lelkesednek annyira a Star Wars-ért. A Disney azt tervezi, hogy amíg kitart a nézők lelkesedése, addig minden egyes évben megörvendeztetnek minket egy új Star Wars-filmmel.