Már a mozibemutató előtt kiszivárgott az év legjobban várt két filmje

2015.12.22. 13:38

Már sok-sok éve ugyanaz történik decemberben, felkerülnek az internetre a díjesélyes filmek megtekintő példányai. Idén a szokásosnál is durvább a helyzet, mivel már a bemutató előtt álló Aljas nyolcas című Tarantino-filmet és a 135 millió dollárból készült A visszatérő-t is jó minőségben le lehet tölteni illegálisan. Mindkét filmet december 25-én kezdik vetíteni az amerikai mozik.

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmbenForrás: Twentieth Century Fox

Az Oscaron szavazó akadémiai tagok, illetve más díjátadók zsűrije screenereket, vagyis megtekintőket kap, így otthon, kényelmes körülmények tudja megnézni a díjra éhező filmet. Ezek a DVD-k valamilyen módon mindig utat találnak az internetre. A screenerek vízjellel vannak ellátva, így elméletileg visszakereshető, hogy kitől szivárgott ki a film. A Walter Mitty titkos életé-ből például a híres műsorvezető, Ellen DeGeneres példánya bukkant fel két éve az interneten.

A Variety írta az Excipio adataira hivatkozva, hogy az első huszonnégy órában 569 153 különböző IP-címről töltötték le az Aljas nyolcas-t, A visszatérő-t pedig 739 580-an szedték le. Quentin Tarantino most nagyon ideges lehet, hiszen az új westernje kampánya arra épült, hogy ezt a filmet a moziban kell látni, lehetőleg egy 70mm-es vetítésen.

Tim Roth, Kurt Russell és Jennifer Jason Leigh az Aljas nyolcas című filmbenForrás: Fórum Hungary

Azt nem lehet kijelenteni, hogy ez a sok ember mind jegyet is vett volna az Aljas nyolcas-ra vagy A visszatérő-re, és most ennyi fizető nézőtől esett el Tarantino és Inarritu. De biztosan sokan vannak olyanok köztük, akik miután a laptopjukon végignéztek egy nagyvászonra kalibrált, látványos westernt, már nem mennek el a moziba. Legutóbb a The Expendables 3 amerikai bukását magyarázták azzal, hogy a film már a premier előtt kikerült az internetre.

A két westernfilm mellett a Joy, a Steve Jobs, A szoba, a Carol, a Creed, és a Brooklyn screener verziója is fent van a torrentoldalakon. Ha a forgalmazók azt szeretnék, hogy díjvárományos filmjeik ne szivárogjanak ki az év végén, változtatniuk kell a megtekintő DVD-k kiküldésének gyakorlatán. Az HBO már nem küld ki sem DVD-t, sem pendrive-ot, helyettük streamelve teszi elérhetővé a sorozatait a kiválasztott személyek számára, így csökkentve a kiszivárgás esélyét.

Az Aljas nyolcas-t volt szerencsém látni, és nem beszélt a levegőbe Tarantino, nemcsak a téli tájképek, hanem a fogadó részletgazdag berendezése és a beáramló fényekkel gyönyörűen játszó beltéri kompozíciók miatt is moziban érdemes megnézni a filmet. Három órát simán végigültem egy sötét teremben, és egy percig sem unatkoztam, de ha otthon nézem, a külső ingerek miatt biztosan leállítom párszor, és így sérült volna az élmény.

Quentin Tarantino a 2015-ös Comic-CononForrás: AFP/Jason Merritt

Akik ideális körülmények között szeretnék megnézni az Aljas nyolcas-t, azoknak Bécsig kell elutazniuk. A Gartenbau moziban január 26-tól játsszák a film 70 mm-es, hosszabb roadshow-változatát. Tarantino filmje január 7-én kerül a magyar mozikba, A visszatérő pedig egy héttel később.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK